2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Döntenek Mohácsi Viktóriáról
2013. 06. 17. 00:00

Mohácsi Viktória a kanadai hatóságok előtt próbálja bizonyítani, hogy Magyarországon veszélyes romaként élni. A volt SZDSZ-es politikus, EP-képviselő ügye az új bevándorlási törvény próbája.

Kedden a kanadai bevándorlási hatóság elé áll Mohácsi Viktória – olvasható a Reuters cikkében. A roma jogvédő készen áll arra, hogy beszámoljon életéről a bevándorlási és menekültügyekkel foglalkozó bizottság előtt. Ügye az új kanadai bevándorlási törvény próbája lesz: ha veszít, kitoloncolják Kanadából, ha nyer, sok roma menedékkérő reménykedhet. Mohácsi állítja: ha hazatérne, erőszakos gyűlöletkeltő csoportoknak és a hatóságok üldözésének lenne kitéve.

A cikkben szó esik a megszigorított menekülttörvényről és Mohácsi múltjáról az EP-képviselőségen át a romagyilkosságok vizsgálatáig.

Gyurcsányék miatt menekült el Mohácsi?

 

A jogvédő, aki jelenleg a torontói Roma Közösségi Központ jogi tanácsadással foglalkozó részlegének munkatársa, 2011 végén hagyta el Magyarországot. Március elején úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy sokkal nyugodtabb az élete, amióta Kanadában él.

 

Mohácsi egy a CBC kanadai közszolgálati televíziónak adott interjúja felháborodást keltett MSZP-s és volt SZDSZ-es politikusok körében. A volt EP-képviselő ugyanis arról számolt be, hogy többek között azért ment Kanadába, mert rájött, a Gyurcsány-kormány a romagyilkosságokügyében folytatott nyomozás több részét nyolcvan évre titkosította. Mohácsi Viktória szerint ugyanis így akarták elkendőzni a rettenetes bűncselekmények politikai szálait. Utalt arra is, hogy a romagyilkosságokban érintve lehettek állami tisztségviselők is. Úgy érezte, e bűncselekmény-sorozattal összefüggő információi miatt veszélyben van, és 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne.