HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy romatanácskozás vitájának hiteles „jegyzőkönyve”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Június 16    Forrás: Kiss A. János / vitalap.hu


Ez a cikk archív

Izgalmas és érdekes vita folyt azon a romaprogramon, melyet nemrégen szerveztek Csorváson. Bauer Tamás vitaindító előadását követően a problémákat sem elkendőző, az egyetértéseket is vállaló párbeszéd alakult ki.

Hirdetmény

A vitát vezető Dógi János, az országosan ismert romapolitikus annak a véleményének adott hangot, hogy a romafoglalkoztatási programok helyett általános javulásra lenne szükség a foglalkoztatásban. S mert a tanácskozáson jellemzően baloldali gondolkodású személyiségek vettek részt, mindjárt a vita elején az egyik hozzászóló nő feltette a kérdést: vajon hogyan lenne leváltható a jelenlegi kormány? Aggodalmát az is megerősítette, hogy Angliában élő unokája elhatározta: nem jön vissza Magyarországra.

 

Rosszabbul él, mint négy éve

 

Bauer Tamás egyetértett azzal, hogy a foglalkoztatás ügyét komplexen kell kezelni. Hozzátette: a közmunka értelméről eddig még nem győzték meg. Ez ugyanis – véleménye szerint – nem könnyíti meg az érintettek elsődleges munkahelyeken való elhelyezkedését. Orbán Viktor leváltási lehetőségét mérlegelve megjegyezte: az ellenzéki oldal legerősebb pártja az MSZP, mely ebből kiindulva „arról ábrándozik, hogy egyedül is képes lehet Orbán Viktor hatalomból való eltávolítására”.  

 

Az Együtt 2014-ről annyit mondott: e párt tagjai abban bíznak, hogy a legutóbb a Fidesz-re és az MSZP-re szavazók közül sokan melléjük állnak, s Bajnai Gordon majd vezető szerepet játszik. Érdekes meglátásként Bauer Tamás arra utalt, hogy már sem az MSZP, sem a DK nem nagyon akarja támogatni Bajnai Gordon törekvéseit. A volt miniszterelnök viszont abban bízik, hogy országjárással felnőnek a remélt szintre, ám az előadó véleménye szerint országjáráson nem lehet a választók nagy többségével találkozni. Akkor viszont milyen esélyei vannak a baloldalnak?

 

Bauer Tamás úgy látja, hogy az MSZP, a DK, az Együtt 2014 és a kisebb baloldali pártok egyértelmű összefogása sikert eredményezhet. Ehhez azonban gyors megegyezésre volna szükség, egyetlen vezetővel, közös listával. „Remélem, hamarosan mindenki észhez tér” – summázta véleményét a DK alelnöke. 

 

A hozzászólók egyike úgy vélte, hogy a baloldal kommunikációja nem jó, illetve észrevételezte, hogy a jobboldal folyamatosan Gyurcsány Ferenc lejáratására törekszik.

 

Setét Jenő (roma) polgárjogi aktivista, a Nemzeti Jogvédő Iroda tagja azzal indított: vitatkozni barátok között is lehet. Leszögezte: ő maga is rosszabbul él, mint közel négy éve. Felemlítette: a cigányok ritkán „magyarok”: társadalmi katasztrófáknál (amikor pedig másodrendű állampolgárok), a választások előtti kampányok során, és amikor külföldre mennek…

 

Csak a romákat büntetik rasszizmus vádja miatt

 

Setét Jenő kifejtette: minden párt tanulásra biztatja a romákat, ám ők nem férnek be a jó iskolákba, az állam immár szegregál is, elkülöníti a roma és nem roma tanulókat. S nem engedik be őket a jobb munkahelyekre sem. Nagyobb társadalmi összefüggésekben kifogásolta a parlamenti többség, a jelenlegi kormány visszaható jogalkotási gyakorlatát, az Alkotmánybíróság hatáskörének letörését. A Gyurcsány-kormány ugyan megpróbált elindítani egy deszegregációs programot, ám saját embereivel is meg kellett küzdenie e kérdésben. Például nehéz volt megértetnie, hogy etnikai adatok nem gyűjthetők a bűnüldözésben, az igazságszolgáltatásban.

 

Az is sajnálatos tény, hogy a romák foglalkoztatottsága tíz év alatt semmit nem nőtt. A cigányok egy továbbképzési lobbi célcsoportját képzik: elküldik őket egy sor át- és továbbképzésre – csak éppen nem jutnak munkához.

 

Setét Jenő úgy látja, hogy a rendőrök bánásmódja rájuk nézve hátrányosabb, s ami elgondolkodtató, a bíróságok eddig nem a romák ellen rasszistaként fellépőket, hanem romákat büntetnek meg rasszizmus címén. A politikai pártokról azt tartja: csak rövid távon foglalkoznak a romákkal. Akkor is csupán a retorika szintjén. Márpedig az éles szembenállások súlyos társadalmi gondokkal járnak. Amit a politika tesz a cigánysággal: felelőtlenség. A megoldás? Konkrét lépésekre, anyagi forrásokra van szükség.

 

Dógi János egyetértett azzal, hogy az ország élén váltásnak kell bekövetkeznie. Gondként említette, hogy a romák rendre kimaradnak a társadalmi, gazdasági folyamatokból. „Megcsípte” az újabban létrejött baloldali alakulatokat: szervezetlenebbek, mint a romák. Példaként említette, hogy Békés megye hetvenvalahány településéből 40-50-ben romaszervezetek működnek. Maga is bízik egy „Orbán-ellenes” megállapodásban. Ha megmozdítanák a roma választókat, számuk igen nagy lenne. Úgy véli, a DK képes volna együttműködni egy egységesebb roma szerveződéssel.

 

Nem az ár magas, a jövedelem kicsi

 

Bauer Tamás azt mondta, hogy a Fidesz kommunikációja azért sikeres, mert gátlástalanul hazudik. „A rezsicsökkentésről szóló dumának milliók dőltek be” – mutatott rá. De ki is fejtette, hogy az energia mindenütt sokba kerül (meg kell venni, fel kell dolgozni, el kell juttatni a fogyasztóhoz, fejlesztéseket szükséges végezni), a baj inkább az, hogy a jövedelmek alacsonyak!

 

Annak a véleményének adott hangot, hogy a rezsicsökkentés eredményeként tönkremehet az energiaszolgáltatás. A Fidesz egyszerűen csak „jó pontokat” akar szerezni a választók körében. A bankot terhelő elvonásokkal kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy azok kénytelenek áthárítani a többletadózással rájuk rakott terheket. A Fidesz ez irányú lépéseit bankellenes demagógiának nevezte. „Ha a bankok tönkremennek, akkor a gazdaság is tönkre megy” – jelentette ki Bauer Tamás.

 

Az alelnök szóvá tette, hogy a kisebb keresetűek nem tudják levonni jövedelmükből az adókedvezményeket , mert nem keresnek annyit, hogy ezt megtehetnék. Álláspontja szerint inkább családi pótlékkal kellene támogatni a gyermekvállalást. Megjegyezte, hogy például Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt a teljes kedvezménysort igénybe tudja venni jövedelme alapján. Egy sajtóértesülésre hivatkozva mondta el, hogy Semjén Zsolt például egy fillér jövedelemadót sem fizetett legutóbb.

 

Bauer Tamás újabb témát említve megállapította: amikor a Fidesz büntetni rendeli az iskolába „nemjárást”, tulajdonképpen cigányellenes lépést tesz. Arra a csorvási tanácskozás egyik résztvevője által tett kijelentésre utalva, hogy nincs különbség a kormányok között, kijelentette: van különbség. Fontosnak tartotta, hogy a romaintegráció irányába kell haladni. „Magyarországon nincs rasszista nagykoalíció!” – mutatott rá.

 

Egy pártban, vagy egy-egy pártban?

 

Setét Jenő szenvedélyesen folytatta a párbeszédet. Érdekesnek tartotta, hogy a médiumok elhallgatták a hírt, hogy a romákat – mondjuk így – nem kedvelő korábbi monoki polgármestert csalásért elítélte a bíróság. Kifogásolta, hogy az Országgyűlésben nem ülnek számarányosan a romák, miként a helyi települési önkormányzatok képviselő-testületeiben sem.

 

 

Farkas Flóriánról sem feledkezett meg: 12 éve ül a Parlamentben a Fidesz képviselőjeként – de minek?! Ugyanakkor a négyévnyi SZDSZ-s képviselősködés után eltűnt Horváth Aladárt is szóba hozta, távolmaradását felróva a liberálisoknak. De egyértelműsítette: a Fidesz nem akar tárgyalni a romákkal, hiszen van több százezer határon túli szavazójuk …

 

A baloldalnak azt üzente: széttartó ellenzéki erőkkel nem lehet az Orbán-érán túllépni. S a baloldalnak a romákkal kapcsolatban is új elképzelésekkel kellene előállnia.

 

A rendezvénynek helyet biztosító Kasuba István megkérdezte: miért nem tud megszerveződni egy erős romapárt?

 

Dógi János elmondta, hogy a 2001-es népszámlálási adatokhoz képest két éve 65 százalékkal többen vallották magukat romának. Az ezt válaszolóknál persze sokkal több roma él Magyarországon – mutatott rá. Ám a választások során a pártok megosztották a romákat. Mint mondta, éppen e rendezvényhez hasonlóak kellenének ahhoz, hogy öntudatra ébredjen a romatársadalom.  Véleménye szerint az érintettek többsége támogatna egy erős romapártot. Ő is kérdezett: vajon a baloldali összefogás felvállalna-e egy romapártot? Elmondta, hogy 2010-ben lépett ki az MSZP-ből, melynek cigánytagozati elnöke volt. Hozzátette, hogy szerinte a Gyurcsány utáni időszakban a párt e témában a Jobbikhoz lett hasonlatos.

 

Ami pedig a pártszervezést illeti: ahhoz pénz kell.

 

Nem a szándékkal van baj, tudnivaló, hogy szükség lenne egy egységes cigánypártra. Visszatérve a lehetséges összefogók és a romák viszonyára, azt mondta, ha lesz összefogás, kérdés, hogy annak részvevői vajon tudnák-e a cigányokat megfelelő súllyal kezelni.

 

Setét Jenő úgy találta: a cigányok is sokszemléletű emberek. Szerinte az lenne jó, ha a romák egyéni meggyőződésük alapján ülnének a különböző pártokban.

 

Egy hozzászóló, aki baloldalinak mondta magát, abból indult ki, hogy a DK-nak van cigánypolitikája. A baj, hogy például a helyi képviselő-testületekben sem igénylik a jelenlétüket, függetlenül a lakossági számarányuktól.

 

Díszcigány, romapárt, baloldali összefogás

 

Horváth József azt mondta, hogy igenis már van Magyarországi Cigánypárt, s annak ő az elnöke. Elújságolta, hogy 2012-ben alapították Miskolcon. Ő másfél millióra tette a Magyarországon élő cigányok számát. Elmondta, hogy az ország vezetéséből ilyen arányban akarnak részt vállalni. Az Orbán-kormánnyal az a bajuk – tette hozzá –, hogy megalázta a cigányságot is.

 

Egy újabb hozzászóló véleménye szerint „muszáj etnikai alapon politizálniuk a romáknak”. Az elmúlt jó húsz év erre kényszerítette rá a cigányságot. Úgy gondolja ma is, hogy a romákra szántnak hirdetett százmilliárdot szegénységi, tehát nem csupán romaalapon kellene elosztani. Azt állította, hogy ebből „tízmilliárdot lenyúlt a Fidesz”. A többit meg járdákra és hasonlókra fordítják.  Leszögezte: nem 1-2 „díszcigány” kell a Parlamentbe. A pártok politikai alkut igyekeznek kötni a romavezetőkkel, s ha ez nem történik meg, akkor azt mondják a romáknak: „ne menjetek szavazni!” Végkövetkeztetése: a cigányprobléma az egész társadalom gondja, mely megoldatlanul fejére nő a társadalomnak.

 

Bauer Tamás szerint azt, hogy legyen-e cigánypárt, maguknak a romáknak kell eldönteniük. Addig is azt ajánlotta, hogy próbáljanak megegyezni a demokratikus pártokkal. A Demokratikus Koalíció nyitott a tárgyalásokra, más pártok álláspontját nem ismeri. Hogy a DK mit tudna támogatni? Sorolta: megerősítenék a diszkriminációval szemben fellépő jogi intézményeket; nem támogatnák a szegregációt. Személyes véleményként fogalmazta meg: reméli, hogy a DK elnyeri a cigányság támogatását. 

 

Balogh Gusztáv, az Országos Cigány Önkormányzat 3-4 baloldali tagjának egyike azt javasolta, hogy a cigánypárt induljon el a választásokon. A romáknak emellett meg kellene állapodniuk a baloldali pártokkal. Emlékeztetett, hogy a Fidesz az egyik frakcióvezető-helyettesévé tette Farkas Flóriánt.

 

Bauer Tamás rámutatott: az említett posztra helyezett Farkas Flórián soha, semmit nem kért, igényelt a Fidesztől a romák számára, és soha nem állt a cigányság oldalára. Beültették arra a jó kis helyre, s cserébe azt teszi, amit várnak tőle: nem kér semmi mást.

 

 

Dógi János zárszóként a reményét fejezte ki, hogy a csorvási tanácskozás része lehet egy folyamatnak, mely révén megvalósulhat a baloldali összefogás. Ami a tanácskozási napot illeti: azt sikeresnek ítélte.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   rromano  | 2013 Június 19 18:43:44 like(0) dislike(0)

És hányan voltak ezen a megbeszélésen, ha ez volt a legnépesebb fotó, amit készíteni sikerült?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt