2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Soros tiltakozik egy uniós javaslat ellen
2013. 06. 07. 00:00

Soros szerint a romák ellen irányul az a négy európai uniós tagállam által megfogalmazott javaslat, amely a "szociális turizmussal" szembeni védekezésként korlátozná az EU-n belüli szabad mozgást.

Brüsszeli értesülés szerint az előterjesztést pénteken, luxembourgi ülésükön vitatják meg a tagállamok belügyminiszterei.

 

A magyar származású pénzügyi szakember a tanácskozás alkalmából levélben fordult a szigorítást kezdeményező országok vezetőihez: Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellárhoz, valamint David Cameron brit és Mark Rutte holland kormányfőhöz.

 

A Der Standard című osztrák napilap április végén számolt be arról, hogy Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia szigorúbb fellépést szorgalmaz azok ellen, akik visszaélnek az unión belüli szabad mozgás jogával és a fogadó állam szociális rendszerével.

 

Kérésüket a szóban forgó országok belügyminiszterei az Európai Bizottságnak címzett levelükben fogalmazták meg, amelyben egyebek közt azt írták: "egyes tagállamok városainak és községeinek" "jelentős terhet jelentenek bizonyos, más tagállamokból érkező bevándorlók". Ezek a bevándorlók "anélkül élnek a szociális szolgáltatásokkal, hogy megfelelnének a szükséges feltételeknek" - idézett a levélből az osztrák újság.

 

A dokumentumban nem nevezik meg a "küldő" tagállamokat és a problémás nemzetiségeket sem. A spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy elsősorban a Magyarországról és Romániából származó romákról van szó.

 

Soros György, aki több romákkal foglalkozó alapítványt támogat, úgy látja, hogy egy esetleges szigorítás csak fokozná az etnikum hátrányos megkülönböztetését.