2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián: ezer cigány segíti szervezett formában a védekezést
2013. 06. 07. 00:00

Az ORÖ elnöke szerint soha ennyi cigány és ilyen szervezett formában nem segítette az árvízi munkálatokat, mint most az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében.

Országszerte nagyjából 800 és ezer közötti számban vesznek részt a cigány emberek szervezett formában az árvízi védekezésben - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke pénteken az MTI-nek.

 

Hangsúlyozta, hogy soha ennyi cigány és ilyen szervezett formában nem segítette az árvízi munkálatokat, mint most az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében. Ugyanakkor hozzátette, hogy "ez sem elég", ezért továbbra is arra kérik a cigányokat, hogy vegyenek részt az árvízi védekezésben. "Addig lesznek jelen, amíg a veszély el nem hárul" - tette hozzá.

 

Farkas Flórián elmondta, hogy csak a váci térségben mintegy 400 cigány ember dolgozik a gátak erősítésén, pakolják a homokzsákokat. Ott vannak továbbá Mohácsnál, Komárom-Esztergom megyében és Győrben is. Az ország különböző pontjairól, például Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből cigányok is önkéntesen csatlakoztak a mentéshez, akik cigány és nem cigány emberekkel egyaránt összefogva segítik a védekezést - tette hozzá.

 

Farkas Flórián megemlítette, hogy nem cigány emberek is ételt és italt visznek a gátakon dolgozó cigány embereknek. "Nem igaz tehát az az ellentét, ellenszenv és előítéletesség, amiről sokan beszélnek" - hangsúlyozta Farkas Flórián, aki szerint komoly társadalmi üzenete van ennek az összefogásnak.