2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok: a titkosszolgálati főnök is a helyszínen járt
2013. 06. 03. 00:00

A gyanúsítottak védői szerint a hatóságok elszúrták az ügyet, az áldozatok rokonai szerint drámai hatása lesz, ha felmentés, vagy enyhe ítélet születik. Megrázó riportfilm.

A romagyilkosságok perében a jogerős ítélet legkorábban 2015-ben várható, de az áldozaton családtagjai a hónap végén esedékes első fokú ítéletet is feszülten várják. Az ATV Szabad szemmel műsorának több áldozat rokona is nyilatkozott a négy évvel ezelőtti borzalmakról, illetve arról, milyen ítéletre számít.

 

A Borsod megyei Nagycsécs cigánytelepére 2008. november 3-án kora hajnalban csaptak le a rasszista támadók. Ez volt az ötödik eset, hogy gyanútlan romák házaira támadtak. És az első, amikor gyilkoltak. Rögtön két ártatlan ember, a 43 éves József, és a négygyerekes édesanya, a 40 éves Éva életét kioltva.

 

 

Nagy Tibor feleségét és a testvérét gyilkolták meg. „Arra a durranásra ébredtünk fel a feleségemmel. Kimentünk, az ajtót kinyitottuk ezt a bejárati ajtót kinyitottuk, akkor láttuk, hogy lángol az egész szoba – mesélte a férfi, aki tovább emlékezett: „Szegény feleségem visszafordult, hogy ugye addig még nem nagyon égett, hogy el tudtuk volna oltani azt a tüzet. Akkor öntöttem rá egy vederrel, még jobban belobbant, még rosszabb volt. De közben volt a többi durranás, akkor csak azon vettem észre, hogy mellettem állt a bátyámmal együtt, összeestek mind a ketten. Utána felemeltem a fejét, annyit láttam, hogy vértócsa volt a feje alatt, már hiába szóltam hozzá, nem szólt vissza. A bátyám ugyanúgy nem”

 

Néhány hónappal később, 2009. február végén a Pest megyei Tatárszentgyörgyön a nagycsécsihez kísértetiesen hasonló gaztett rázta meg a Csorba családot, a falu utolsó házának lakóit. Csorba Csabáné Erzsébet a fia és az unokája volt az áldozat. Az égő házba nem tudott belépni, ezért indult keresni hozzátartozóit, akiket a bokros részen talált meg. Erzsébet 27 éves fia, Róbert ekkor még néhány percig élt. Mellette találták meg fia, a négyéves Robika vérbe fagyott holttestét. A menekülő apa másik kezében tartott kislánya túlélte a támadást. Erzsébet azóta is a szomszéd házban él, így mindennap szembesülnie kell fia felgyújtott házának romjaival. 

 

A kilenc helyszínt, és hat halálos áldozatot számláló romák elleni támadás-sorozatnak Tatárszentgyörgy után fél évvel, és két brutális gyilkossággal később, 2009 augusztusában sikerült véget vetni. A Debrecenben letartóztatott csoport egy helyi klubban rejtegette a támadásokhoz használt fegyvereit. A Kiss-testvérpár, Árpád és István mellett Pető Zsolt és Csontos István alkotta formációt a mobiltelefonjaik buktatták le. 

 

Bérdi Zsolt, az első rendű vádlott Kiss Árpád védője szerint ebben az ügyben jó ítélet nem fog születni, mert álláspontja szerint a vád a hatóságok szabálytalanul beszerzett bizonyítékaira, egy pszichiátriai beteg vallomására, és tények helyett következtetésekre épül. Kiss Árpád elismerte, hogy benne volt a három legenyhébb kimenetelű, a galgagyörki, piricsei és tarnabodi támadásokban. A többiben való részvételét azonban végig tagadta. Bérdi Zsolt éppen ezért határozott idejű szabadságvesztést kért rá a védőbeszédében. Az ügyvéd abban is biztos, hogy nem mindenki ül a vádlottak padján ebben az ügyben, hiszen – idézzük :–„ Besenyszögön keresnek egy negyedik vagy ötödik vagy nem tudom hányadik rablót, és Nagycsécsen például négy különböző lábnyomot rögzítenek, de a vádirat szerint három elkövetője van annak a cselekménynek, senkit nem érdekel.” 

 

Az ügy negyedrendű vádlottja révén ráadásul a titkosszolgálatok is belekeveredtek az ügybe, lévén Csontos István a katonai biztonsági hivatal beszervezett ügynöke volt. Bérdi Zsolt védő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: Én nem akarok vádaskodni ebben az ügyben, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak vagy a Katonai Biztonsági Hivatalnak volt-e köze. De aki ott volt, a tegnapi tárgyaláson, és figyelmesen hallgatta védencemnek a felszólalását, akkor volt egy nagyon érdekes félmondata. Hogy az egyik helyszíni szemlén megjelent Laborc Sándor. Vajon miért?”

A Nagycsécsi Nagy-család tagjai sokszor meglátogatják az emberi gonoszság áldozataiként meghalt szeretteiket a helyi temetőben. Nagyék hisznek abban, hogy a valódi bűnösök ülnek a vádlottak padján. Legalábbis egy részük. „Ezek a szegény szerencsétlen selejt emberek vannak ott. Nem az, akik ezeket felbérelték. Azok hol vannak? Itt lenni kell gazdagabb embereknek, komolyabb embereknek lenni kell, aki ezt megszervezte ezt az egészet” – mondta az áldozatok egyik közeli hozzátartozója, Nagy Tibor. Amikor az általuk várt ítéletről beszélnek, nem tagadják, példásan kemény büntetést várnak el az igazságszolgáltatástól. 

„Itt nagyon sok cigány van, és annyira fel fognak háborodni, nemcsak cigányok, köztük magyarok is. Nagy gondok lesznek, mivel hogy itt volt ez a tanár, akit megöltek Olaszliszkán. Abból is a családnak a fele életfogytot kapott. Hát most hogy jönne már az ki, mikor többszörös gyilkosok, akik brutálisan elkövették, kitervelték, hogy le fogják lőni a cigányt, azok nem életfogytot kapnak – fogalmazott Nagy Tibor, akinek az édesanyját és a nagybátyját gyilkolták.