HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánygyilkosságok: Makacs hallgatás a harmadrendű taktikája

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2013 Május 29    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Újabb két védőbeszéden van túl a keddi tárgyalási nap végére a cigánygyilkosságok ügyét tárgyaló Budapest Környéki Törvényszék. A másodrendű vádlott, a fiatalabb testvér, K. István ügyvédje is elsősorban a súlyos eljárási hibák hangsúlyozására és a bizonyítékok keveslésére építette a védőbeszédét, akárcsak a múlt héten az idősebbik K-testvért védő kollégája.

Hirdetmény

Az ügyvéd, Balázsi Bence igyekezett csökkenteni védence szkinhed múltjának jelentőségét. Arról beszélt, hogy K. István kapcsolata ezekkel a körökkel nagyrészt koncertekre járásban, bográcsozásban és kirándulásokban merült ki. Másrészt azt mondta az ügyvéd, hogy 2007-ben gyökeres változás állt be a védence életében, amikor új élettársi kapcsolatot kezdett: nem ivott, nem cigarettázott többé, a straight edge irányzat szerint élt, amelyben "szem előtt tartják az élet tiszteletét".

Balázsi Bence vakvágánynak nevezte, hogy személyes bosszúhadjáratot folytatott volna K. István a cigányok ellen, amiért korábban súlyos késszúrás érte egy félig roma származású embertől, és emiatt a lépét el kellett távolítani. Az ügyvéd a börtönpszichológus véleményére hivatkozott, amely szerint ez nem volt annyira súlyos sérelem K. István számára.

K. csak olyan támadásokban ismeri el a részvételét, amelyekben nem halt meg senki. Ennek megfelelően ügyvédje azt indítványozta, hogy bizonyítottság hiányában mentsék fel a vádpontok többsége alól, és csupán lőfegyverrel visszaélésben, valamint két rendbeli foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésben mondja ki bűnösnek a bíróság, és ezért határozott idejű börtönbüntetést szabjon ki számára az ügyész által indítványozott tényleges életfogytiglan helyett. (A  lőfegyver tartására vonatkozó szabályok foglalkozási szabálynak számítanak, így kerülhet képbe ez a fajta bűncselekmény).

A harmadrendű vádlott, P. Zsolt még annyit sem ismer el az ellene felhozott vádakból, mint a K-testvérek. Ő a büntetőeljárás során végig következetesen tagadott mindent, és nem volt hajlandó vallomást tenni. Az ügyvédje így azt indítványozta a védőbeszédében, hogy minden vádpont alól mentsék fel bizonyítottság hiányában. A védőbeszéd alapgondolata az volt, hogy az ügyészség dolga kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösséget, és ha ez nem sikerül, akkor a vádlottat fel kell menteni. Az ügyvéd a bizonyítékok megkérdőjelezésére koncentrált, és megpróbált rámutatni arra, hogy a védencére tett terhelő vallomást tevő vádlott-társak nem szavahihetőek.

A már 160 tárgyalási nap fölött járó per végjátéka is elhúzódik. Az ügyész vádbeszéde másfél napig tartott, az elsőrendű vádlott ügyvédje is majdnem egy teljes napon át mondta a védőbeszédét. Most már a védőbeszédek közül csak az utolsó van hátra, a negyedrendű vádlott, Cs. István ügyvédjéé. Ezzel folytatódik a per szerdán. Ezután kapnak a vádlottak majd lehetőséget arra, hogy maguk is beszéljenek az utolsó szó jogán. Az elsőfokú ítéletet ezután lehet kihirdetni. Valószínű, hogy a jövő hétnél nem kell tovább várni erre.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt