2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Al Jazeera: Magyarország a mélység felé tart
2013. 05. 28. 00:00

Diktatórikus, antiszemita, cigány- és idegenellenes. Ilyennek festi le mai Magyarországot az Al Jazerra egy nemrég bemutatott angol nyelvű dokumentumfilmben.

A film alaposan – bár valljuk be, néha felületesen – számol be az elmúlt három év legmarkánsabb témáiról. Szó esik a Gyöngyösi-féle zsidólistázásról, Bayer Zsolt cigányozásáról (és jó kapcsolatáról Orbán Viktorral), a paramilitáris csoportok (Magyar Gárda és utódai) elterjedéséről, Gyöngyöspatáról,megfélemlített cigányokról, a zsidók deportálásában kulcsszerepet játszó Csatáry Lászlóról, az alkotmány összevissza módosítgatásairól, a közmédia manipuláló híradásairól és a magyar kulturális életben erős befolyást szerző szélsőjobboldali ideológiákról (Nyirő-kultuszÚjszínház stb.).

 

 

A videóban megszólal többek közt Heller Ágnes filozófus, Feldmájer Péter ügyvéd, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Nagy Navarró Balázs újságíró, Konrád György író és Iványi Gábor lelkész.

 

A dokumentumfilm talán legmarkánsabb üzenete, hogy a náci, antiszemita, rasszista, ultranacionalosta ideológiák a társadalom perifériájáról lassan visszacsorognak a mindennapokba, Magyarország mindennapjaiba.