HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az államot is beperelhetik a cigánygyilkosságok miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2013 Május 22    Forrás: Index


Ez a cikk archív

A nyomozó hatóság munkájának nagyon kemény kritikájáról szólt a cigánygyilkosságok szerdai tárgyalásának leghatásosabb beszéde. Ez volt az első a sértetti képviselők, vagyis az áldozatok hozzátartozóival együttműködő ügyvédek felszólalásainak sorában, miután véget ért az összesen másfél napon át tartó, nagyon aprólékos vádbeszéd.

Hirdetmény

"Az egészen elképesztő törvénysértéseket" felemlegető Helmeczy László a tiszalöki áldozat, Kóka Jenő sértetti képviselője. Helmeczy olyan híres bűnügyekben végzett hasonló munkát korábban, mint az olaszliszkai lincselés vagy a Cozma-gyilkosság, Szögi Lajos illetve Marian Cozma családját is ő képviselte. Kóka Jenő sértetti képviseletét Szögi Lajos édesapjának közbenjárására vállalta el, az idősebb Szögi ugyanis ismerte a tiszalöki áldozatot, a főnöke volt. Kókát akkor lőtték szíven, amikor hajnalban dolgozni indult.

 

Helmeczy azt jósolta, hogy a következő, pénteki tárgyalási napon kezdődő védőbeszédekben a védők "ki fogják állítani a látletetet ennek a büntetőeljárásnak a menetéről". A romagyilkosságok ügyében folyó nyomozást a "magyar bűnüldözés állatorvosi lovának nevezte", és a hibákról azt monda: lehet, hogy Kóka Jenő életébe kerültek. Az ügyvéd szerint ha a a nyomozás során nem követnek el hibákat, korábban látókörbe kerülhettek volna a gyilkosok, még azelőtt, hogy a tiszalöki támadást végrehajthatták volna.

 

A bíróság munkáját dicsérte az ügyvéd, de azt mondta, hogy szerinte a 160 tárgyalási nap 30 százalékát meg lehetett volna spórolni, ha nem a bírónak kellett volna nyomozgatnia, ha nem neki kellett volna kiküszöbölnie a nyomozás során elkövetett törvénytelenségeket.

 

"Itt másfél éven keresztül nem történt semmi. Csak egyre feszültebb lett a viszony romák és nem romák között" – fakadt ki az ügyvéd, aki többször is megismételte, hogy ebben "mindenkinek benne van a felelőssége". Közölte, hogy kártérítési igényüket nem ebben az eljárásban, hanem egy polgári eljárásban kívánják majd érvényesíteni, és "nagyon könnyen előfordulhat, hogy az alperesek között a magyar állam is szerepel majd". Az államnak az lenne a dolga, hogy védje meg az állampolgárait – jelentette ki.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyeget

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőseCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt