HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Május 15    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Mintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a csütörtökön kezdődő négynapos Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét.

Hirdetmény

Mintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a csütörtökön kezdődő négynapos Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A programban olyan fesztiváldíjas játékfilmek szerepelnek, mint a Csak a szél és az Életvonat. Negyedszer rendezik meg a budapesti filmmustrát a szervezők, akik arra vállalkoztak, hogy a műsorra tűzött rövidfilmekkel, játék- és dokumentumfilmekkel a magyar és az európai cigánykultúra bemutatása mellett reális képet adjanak a hazai cigányság helyzetéről. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, a fesztiválhoz idén is a "Hogy megértsük egymást" mottót választották.

 
A mustrát csütörtökön 18 órakor Sopsits Árpád rendező, az esemény fővédnöke nyitja meg. Az első estén a Tamil Naduban élő roma közösségek különleges hangszerét és a hangszerrel kapcsolatos tradíciókat ábrázoló Boom Boom című indiai dokumentumfilmet láthatják a nézők. A filmmustra műsorába, akárcsak tavaly, ismét válogattak nagy sikerű bollywoodi alkotást. A nyomozás - Egy rejtély részletei című film, amely egy bollywoodi sztár rejtélyes halála miatt indított vizsgálatról szól, a tavalyi év egyik legnagyobb indiai kasszasikere volt. A dokumentumfilmek között szerepel mások mellett Csillag Ádám Sárkeresztúr becsülete című tavalyi munkája, és a Nem az én erőm című portréfilm, amely Rostás Árpád roma vándorasztalosról készült. A mesteremberről Gyarmathy Lívia másfél évtizede forgatta a Lépcső című dokumentumfilmjét. Mohi Sándor és Muhi Klára újabb filmjéből kiderül, hogy továbbra sem adja fel álmait, most egy roma katedrálist szeretne felépíteni azokkal a gyerekekkel, akik tőle tanulják a szakmát.
 
A hétvégi programban két, számos filmfesztiválon díjazott alkotás is látható: Fliegauf Bence Csak a szél című mozija a magyarországi cigánygyilkosságokról szól, Radu Mihaileanu román rendező műve, az Életvonat pedig a második világháború idején játszódik. A fesztivál egyik ötletgazdája, Sós Mária emlékére tavaly alapított Sós Mária-díjat a filmmustra befejező napján, vasárnap adják át. A nemzetközi filmválogatás vetítéseivel párhuzamosan az Örökmozgó kávézójában tematikus beszélgetéseket rendeznek. Pénteken délután a muzsikus cigányság emlékeit idézik fel a meghívott vendégek Muzsikus anekdoták címmel, szombaton a színházi romaábrázolásokról lesz szó Bagó Bertalan, Balogh Rodrigó, Lengyel Anna, Mohácsi János, Szőcs Arthur rendező és Jónás Judit, a Cinka Panna Színház vezetője részvételével. A záró napon civil szervezetek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvénysorozat ingyenes nyitó és záró koncertjére is várják a közönséget. A fellépők között lesz a Romano Glaszo, a Madách Musical Tánciskola és a Rajkó Zenekar.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt