2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A saját "fegyverét" fordította a Fidesz az MSZP ellen a komlói csatában
2013. 05. 15. 00:00

A Fideszben is elismerik, hogy a tehetős Hegedüs-család kapcsolatrendszerének kulcsszerepe lehetett a választási győzelemben.

Megtaláltuk a legjobb módszert Komlón az MSZP legyőzéséhez – ezt még a vasárnapi időközi önkormányzati választások előtt mondta a Fidesz egyik befolyásos, kampányszervezéssel foglalkozó politikusa. Számítása valóra vált, szocialista források a hvg.hu-nak azt mondták, méréseik alapján az utolsó percig bíztak benne, hogy a 2010-es csorbát ki tudják küszöbölni, és visszaszerzik az eredetileg baloldali körzetet.

 

Vasárnap viszont a Fidesz súlyos vereséget mért a szocialistákra: a kormánypárt által támogatott jelölt közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az MSZP-s vetélytársa. A győztes, Hegedüs Norbert 442 voksot kapott, az érvényes szavazatok 59,6 százalékát szerezte meg. A második helyen végzett MSZP-s jelölt, Radics Kálmán 238 voksot, 32 százalék kapott. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a 2010-es győztes, a fideszes Simon János Angliában vállalt munkát, ezért a lemondott a tisztségről.

 

A Szocialista Párt a komlói kenderföldi körzetben többszörös vereséget szenvedett. Ebben a városrészben a párt 1990 és 2006 között minden egyes választáson több száz szavazattal előzte a kihívóit. Kellemetlen a vesztesség azért is, mert a Komlót is magába foglaló választókerület élén Mesterházy Attila kabinetfőnöke, Szakács László áll, a megyei szervezetet pedig a pártelnök egyik fő támogatója, Puch László vezeti.

 

Balról jobbra

 

Több, különböző pártállású helyi politikus szerint a Fidesz „csodafegyvere” maga a jelölt volt. A Lungo Drom által jelölt 27 éves roma származású Hegedüs Norbert annak a Hegedüs Istvánnak a fia, aki 2006-ban még az MSZP jelöltjeként került be a város képviselőtestületébe.

 

Az idősebb Hegedüs szintén a Lungo Dromban politizál hosszú évek óta, de 2006-ban Páva Zoltán, korábbi MSZP-s komlói polgármester hívására 2006-ban csatlakozott a szocialista frakcióhoz. Akkor aPécsi Újság szerint azzal indokolta a döntését, hogy 2000-től kezdve hiába támogatta a jobboldalt, a Fidesztől semmilyen segítséget nem kapott. A mostani átállásában helyi forrásaink szerint jelentős szerepet volt a roma szervezetet vezető fideszes parlamenti képviselőnek, Farkas Flóriánnak, akihez évekre visszanyúló baráti kapcsolata fűzi Hegedüst. Illetve szintén fontos szerepet játszott a fideszes polgármester, a várost 2010 óta vezető – Pávával perben álló – Polics József. Hegedüs vállalkozásának, az 57 milliós árbevételű Rom Építő Bt.-nek több megbízása van a városházától (az ifjabb Hegedüs a társaság kültagja).

 
A Fideszben is elismerik, hogy a tehetős Hegedüs-család kapcsolatrendszerének kulcsszerepe lehetett a választási győzelemben. Az idősebb Hegedüs a baranyai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, fia a Dankó Pista Cigány Érdekvédelmi és Kulturális Egyesület vezeti. Hegedüs István 2006 és 2010 között egy olyan városrésznek volt az egyéni képviselője, amely a 2010-es új kerületi beosztásnak köszönhetően részben átkerült abba a kerületben, melyet most a fia megnyert, és melynek lakossága jelentős részben roma származású.

 

Az MSZP egy nyugdíjas bányászt, Radics Kálmánt indította, aki korábban egy teljesen másik városrész képviselője volt. Bár a komlói cigányok közül többen a pécsi bányákból mentek nyugdíjba, sokan a régi vájárok közül már nem élnek, a fiatalokat a közgazdász végzettségű Hegedüs Norbert jobban tudta mozgósítani. Az ifjabb Hegedüs fő kampányígérete volt, hogy a helyieknek szerez közmunkát, akikből egy, Kenderföldet rendbe tartó brigádot szervez – márpedig a közmunkához kötött segélyekből élőknek erre nagy szükségük lenne.

 

A hegyek egeret szültek

 

"Háztól házig kampányoltunk, végiglátogattunk 600 választópolgárt, a jelöltünk megcsinálta az 'ezer kézfogást', ám el kell ismerni, hogy ez egy speciális körzet, ahol sokan függnek az önkormányzattól" - mondta a hvg.hu-nak Szakács László. Az MSZP parlamenti választókerületének elnöke azt mondta, a voksolás után bejelentést tettek a választási bizottságnál, mert azt tapasztalták, hogy a polgármester, az idősebb Hegedüs is figyelte a szavazókörök körül, hogy kik mennek választani. Szakács szerint ez sok olyan választót otthon tarthatott, akik nem a Fideszre akartak voksolni.

 

A szocialisták jelentős energiákat fektettek a komlói kampányba, a kampányzárót szombaton maga a pártelnök tartotta, aki a trafikbotrányt helyezte szónoklata középpontjába. „Ha a Fidesz bevállalta, nekünk is egy roma jelöltet kellett volna indítanunk, és inkább a helyiek gondjaira kellett volna koncentrálni” – mondta a hvg.hu-nak az MSZP egyik befolyásos vezetője, parlamenti képviselője.

 

Az MSZP-ben azért is bosszankodnak a hét végi vereség miatt, mert az utolsó percig úgy tűnt, a párt visszaszerzi az 1990 és 2006 között balra húzó kerületet. Radics ugyanis több kopogtatócédulát gyűjtött össze, mint amennyi szavazatot végül kapott. Tehát a mozgósítás sem sikerült, még akkor sem, ha a 2010-es eredményhez képest (113 szavazat) javítani tudtak. Egy, az országos kampány szervezésében szerepet vállaló forrás szerint a pártvezetés most nem foghatja a helyiek „bénázására” a bukást – ahogy a Dunakesziben elszenvedett vereség után tette –, hiszen a komlói szervezetet Szakács László vezeti, aki egyben Mesterházy kabinetfőnöke. Ráadásul Szakács jól ismeri a helyi viszonyokat is: 2010-ben még ő indult Kenderföldön. (Szerettük volna megkérdezni az országos kampányfőnököt, Molnár Zsoltot a vereség okairól, de cikkünk megjelenéséig nem értük utol.)

 

Az ellenzéki megosztottságra sem foghatja az MSZP, hogy nem tudta visszahódítani a kerületet. Hegedüsön és Radicson kívül ugyanis csak egy független (2,9 százalék) és egy jobbikos jelölt (5,2 százalék) indult. Dunakeszivel szemben itt az Együtt 2014-nek nem volt jelöltje, pedig a Bajnai fémjelezte pártot Komlón a volt MSZP-s polgármester, a várost 1994 és 2010 között irányító, korábban rendkívül népszerű Páva Zoltán szervezi. Páva a hvg.hu-nak azt mondta, mivel a közös jelöltindításról még nincs országos megállapodás a két szervezet között, ezért Komlón hivatalosan nem álltak be Radics mögé.