HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tűz egy cigány családok által lakott épületben Lyonban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország, Lyon, tűz
2013 Május 13    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Legalább hárman, két nő és egy gyermek meghalt, amikor tűz ütött ki egy kiürített üzemben Lyonban, ahol mintegy 2-300 roma élt - közölték hétfőn a helyi hatóságok. A tűzoltóság szerint az adatok nem véglegesek, a tragédiának összesen hat-hét áldozata lehet.

Hirdetmény

A tűz vasárnap éjfél körül ütött ki, a lángok azonnal átterjedtek a teljes, 150 négyzetméter alapterületű épületre. "Mind a két szint azonnal lángra kapott, és a lépcsőház összeomlott" - közölte reggeli sajtótájékoztatóján a mentést vezető Jean-Philippe Gueugneau. Szemtanúk szerint a ház teteje is lángolt.

 

A helyszínen talált túlélőket, mintegy 150 embert átmenetileg egy szomszédos iskola tornatermében helyezték el. A tűzoltóság jelenleg életmentő kutyákkal ellenőrzi, hogy nincsenek-e további áldozatok az épület romjai alatt, amely teljes összeomlással fenyeget. A három áldozat holttestét egyelőre még nem sikerült kihozni.

 

Marc Cimamonti lyoni ügyész szerint a tűz oka még nem ismeretes, a nyomozók semmilyen feltételezést nem zárnak ki. "Biztonsági okokból még nem tudtuk megközelíteni a helyszínt, a vizsgálatokat majd csak később tudjuk elkezdeni" - mondta az ügyész.

 

A cigányok jogait védő helyi egyesületek szerint a családok 2012 októbere óta éltek a valamikor elektromos kismotorokat gyártó üzem egykori irodaépületében, családonként egy helyiségben. Az épületben szerintük legalább 300-an laktak, köztük kisgyermekek és terhes nők. A családok azt követően költöztek be a gyárba, hogy egy illegális táborhelyüket a rendőrség felszámolta. Voltak, akik a padláson aludtak.

 

"Ez a nyolcadik olyan tűzeset az év eleje óta, amely romák által lakott házban ütött ki. Ez a következménye a kormány ostoba politikájának, amelynek lényege, hogy mindenhonnan kiűzi őket" - mondta a helyszínen Laurent el-Ghozi, a Romeurope nevű emberi jogi szervezet képviselője. Szerinte nem kizárt, hogy bűncselekmény történt.

 

A jogvédők szerint Lyonban és környékén mintegy ezer cigány él, akiket rendszeresen elűznek a táborhelyeikről. "Ebben az üzemben olyan romák éltek, akiket már máshonnan kiraktak, nem volt más választásuk" - állítja Marc Uhry, az Abbé Pierre Alapítvány regionális vezetője. Az egyesületek azt kifogásolják, hogy a helyi rendőrség nem tartja tiszteletben a 2012 augusztusában kiadott belügyminiszteri körlevelet, amely pontosan szabályozza a cigánytelepek felszámolásának és az ott élők elhelyezésének módját. Szerintük az üzemben élő illegális házfoglalóknak korábban nem ajánlottak a hatóságok megfelelő elhelyezést, a prefektúra pedig tudta, hogy az emberek veszélyes körülmények között élnek a volt üzemben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt