HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

TASZ: súlyos jogalkalmazói hibák a sajóbábonyi romák ügyében hozott ítéletben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Május 10    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint súlyos jogalkalmazói félreértésekről és a romák büntető-jogalkalmazásbeli hátrányos megkülönböztetéséről tanúskodik a Miskolci Törvényszék csütörtöki ítélete, amelyben kilenc sajóbábonyi romát ítéltek szabadságvesztésre egyebek mellett közösség tagja elleni erőszak miatt.

Hirdetmény

A jogvédő szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Miskolci Törvényszék csütörtökön fegyházban, illetve börtönben letöltendő, két és fél évtől négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen azt a kilenc sajóbábonyi romát, akit az ügyészség közösség tagja elleni - felfegyverkezve, csoportosan elkövetett - erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt meg egy 2009-ben történt támadás miatt.
    

 

A borsodi városban a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott, amit a helyi cigányság provokációnak vett. Vascsövekkel, karókkal és egyéb eszközökkel felfegyverkezve romák egy csoportja, "megdöglötök", "meghaltok magyarok" kiáltásokkal rátámadt egy a Jobbikkal szimpatizáló család autójára, a kocsit jószerivel szétverték, a benne lévő három ember megsérült - áll a vádiratban.
    

 

A TASZ kijelentette: nem kérdés, hogy az elkövetők önbíráskodó cselekménye elítélendő, jogellenes. Közleményük szerint azonban a bíróság tévedett, amikor a történteket közösség tagja elleni erőszakként minősítette, és ezért súlyosabb büntetéseket szabott ki, mint "amelyek a törvényes minősítés esetén jártak volna".
    

 

A jogvédő szervezet álláspontja szerint a gyűlölet-bűncselekmények, vagyis az előítélet által motivált bűncselekmények (mint amilyen a közösség tagja elleni erőszak) szigorúbb büntetését a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok védelme indokolja. A közleményben úgy fogalmaztak: az elkövetők indítéka "nyilvánvalóan nem előítélet, hanem a rasszistáktól való félelem és azok elűzésének szándéka volt", ezért hiányzott a közösség tagja elleni erőszak megállapításának alapvető feltétele.
    

 

Hangsúlyozták: az indíték nem megfelelő értékelése mellett a bíróság abban is hibázott, hogy a magyar nemzet tagjai elleni cselekményként határozta meg a történteket. Ennek kapcsán kifejtették: az eset körülményei és a vallomások alapján az elkövetők általuk gárdistának vélt emberek autójára támadtak, ám a gárdisták, vagyis a "szélsőséges, cigányellenes" emberek csoportja nem azonosítható a magyar nemzet tagjaival.
    

 

A TASZ véleménye szerint "cigányellenes csoportok tagjait nem védheti a rasszista cselekményeket szankcionálni hivatott gyűlölet-bűncselekmény tényállás", a bíróságnak a cselekményt tehát enyhébb súlyú bűncselekményként kellett volna minősítenie.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

  • Rafael Gyula: a baloldali pártok mondják fel a Jobbikkal való együttműködésüket!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt