HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elfogadták a református egyház cigányságmissziós stratégiáját

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 április 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Elfogadta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának csütörtöki budapesti ülése a felekezet cigányság körében végzett szolgálatának koncepcióját, amelyet Steinbach József, a dunántúli egyházkerület püspöke terjesztett elő.

Hirdetmény

A püspök beszámolt arról, hogy a tanácsadó testületekben, illetve az MRE cigánymissziót végző munkatársainak körében az elmúlt hónapokban elkészült az egyház romák közötti szolgálatának koncepciója, amelyet április 8-án elfogadott a Református Cigánymissziós Tanács, április 10-én pedig bemutatták az esperes-gondnoki értekezleten is. 

 

A püspök úgy fogalmazott: "az egyház természeténél fogva missziói, ebbe beletartozik a szegények, a kitaszítottak missziója", továbbá "az új élet meghirdetése emberileg lehetetlennek tűnő helyzetekben is".

 

Meglátása szerint az evangéliumot továbbadni szándékozó és az azt befogadó közösség közötti kapcsolat célja "egymást gazdagítani, megismerni és az evangélium mértéke szerint formálni". Az egyház arra törekszik, hogy gyülekezeteik befogadóbbakká váljanak és a cigányságot egyenrangúként kezeljék, kultúrájukat pedig megismerjék - mutatott rá.
    

 

Hangsúlyozta: az MRE cigánymisszióját a kölcsönös kiengesztelődésnek kell jellemeznie, a gyülekezeteknek pedig meg kell hirdetniük az evangélium "életet formáló üzenetét" a társadalom peremén élő rétegeknek, köztük a cigányságnak is.
    

 

Steinbach József beszélt arról is, hogy vizsgálataik során igyekeztek a cigányság területi elhelyezkedését, illetve régiónkénti számarányát feltérképezni, továbbá a gyülekezeti helyzetüket is megpróbálták tisztázni, ezen belül pedig azt, hogy vannak-e romatisztségviselők a gyülekezetekben.
    

 

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke hozzászólásában azt kérte, minden gyülekezet tűzze napirendre a cigánymissziós stratégiát, amelyhez cselekvési programot is kell fűzni.
    

 

Nagy horderejű feladatnak nevezte a cigánymissziót, amelyben kiemelt szerepet kell betöltenie az oktatásnak és a nevelésnek. Példaként hozta fel a görög katolikus egyház nyíregyházi iskolájának esetét, amelyben egy érdekvédő szervezet bíróságon támadta meg a fenntartót, mondván, hogy az intézményben szegregáltan oktatnak. Mindezt annak ellenére hangoztatják, hogy a cigány szülők szerint gyermekeik szeretik ezt az iskolát - tette hozzá.
    

 

Kijelentette, különbséget kell tenni a felzárkóztatás és a szegregáció között, mert a felzárkóztatás során a cigány gyerekekből álló közösségnek lehetőséget adhatnak a későbbiekben az integrált oktatásban való részvételre.     
    

 

Az MRE zsinata 2009. november 20-i, balatonszárszói ülésén határozta el a Református Cigánymissziós Tanács létrehozását, amelynek fő feladatául a cigányok közötti szolgálat céljának, módszereinek végiggondolását, valamint az egyház cigánymissziós koncepciójának kidolgozását tűzte ki.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

  • 2-4 évet kaptak Olaszországban, akik felgyújtották cigányok táborát

  • Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető

  • Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő

  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt