2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyíregyházi szegregáció: megalakult a Cigány Hallgatók Hálózata
2013. 04. 23. 00:00

Megalakult a Hallgatói Hálózat új sejtje, a Cigány Hallgatók Hálózatát (CiHa), amely kedden tiltakozott a kormány oktatáspolitikája ellen, ami szerintük ellentmond az EU-s alapelveknek ...

"A kormány oktatáspolitikája nap mint nap új okot ad az önszerveződésre, az ellenállásra. Az államilag támogatott szegregáció életre hívta a Hallgatói Hálózat egy új sejtjét: a Cigány Hallgatók Hálózatát (CiHa)" - közölte a Hallgatói Hálózat azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét kedden tanúként hallgatták mega nyíregyházi huszártelepi iskola újranyitásával kapcsolatban.

 

2007-ben Nyíregyházán megszűnt a cigány tanulók elkülönített oktatása, mert a város vezetése belátta, hogy a szegregált oktatás szembemegy az esélyegyenlőség elvével. 2011-ben a huszártelepi iskola újranyitott, a roma és nem-roma gyerekeket Nyíregyházán ma újra elkülönítve oktatják, ezért az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány pert indított a fenntartó Hajdúdorogi Egyházmegye és az önkormányzat ellen.

 

Balog tanúként azt mondta, szerinte a huszártelepi iskolában nem szegregáció, hanem - különös szemantikai fordulattal élve - "felzárkóztatás" zajlik.

 

"A huszártelepi iskola újranyitása a Balog-féle 'szegregált felzárkóztatás' programjának mintapéldája. Ezt a politikát példázza a felzárkóztatási államtitkárság véleménye is, miszerint a kormány kiáll olyan oktatási intézményekért is, amelyekbe kizárólag roma gyerekek járnak. Õk azzal érvelnek, hogy ilyen módon is elérhető a felzárkóztatás. Ez egyszerűen nem igaz" - véli a CiHa, amely szerint a kormány érvelése a cigány gyerekek elkülönítése mellett szakmai szempontból nem vehető komolyan, mert oktatási szakemberek között konszenzus van arról, hogy hosszútávon csak integrált oktatásban tudnak hatékonyan fejlődni a hátrányos helyzetű diákok.

 

A CiHa elítéli az oktatásban megnyilvánuló kirekesztést, mert az elkülönített oktatás a társadalmi kirekesztés első lépése, és szerintük semmiféle "felzárkózást" nem segíthet elő. A Hallgatói Hálózat egészében elutasítja a kormány azon szándékát, amelyet az Alaptörvény negyedik módosításával tett nyilvánvalóvá, és amellyel utat nyitott az intézményesített hátrányos megkülönböztetés előtt.

 

A Hallgatói Hálózat és új sejtje, a CiHa továbbra is a fennálló esélyegyenlőségeket csökkentő és egy befogadó társadalom kialakulását elősegítő oktatási rendszer mellett áll ki - közölték.