HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Andor László: Romániának javítania kell romastratégiáját

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, konferencia, bukarest
2013 április 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Andor László EU-biztos szerint Romániának gyorsítania kell az uniós támogatások célba jutását ahhoz, hogy a romák társadalmi beilleszkedését segítő erőfeszítései eredményesebbek legyenek.

Hirdetmény

Az Európai Bizottság foglalkoztatási kérdésekben illetékes magyar tagja hétfőn Bukarestben egy, a romák integrációjáról rendezett konferencia megnyitóján beszélt erről.

 

"Európában tízből kilenc roma az adott ország szegénységi küszöbe alatt él, minden harmadik munkanélküli. A szegénységből való kitöréshez a legfontosabb, munkahelyhez segíteni a romákat" - mondta a biztos az ENSZ romániai képviselete és az Együtt Közösségfejlesztő Ügynökség által szervezett tanácskozáson. 
    

 

Hozzátette, hogy a romák helyzete ma a legnagyobb szociális kihívás Európában, és beilleszkedésük esetleges csődje nemcsak az adott térség problémája, hanem az egész európai társadalom kohézióját veszélyezteti.     Andor László szerint ezért fontos, hogy 2011-ben, a magyar elnökség idején az Európai Unió keretstratégiát fogadott el a romák társadalmi beilleszkedésének segítéséről, és elengedhetetlennek nevezte, hogy minden tagállam dolgozza ki és érvényesítse saját nemzeti romastratégiáját.
    

 

Mariana Campeanu román munkaügyi és szociális védelmi miniszter előadásában arról beszélt, Románia a roma gyerekek iskoláztatására próbál összpontosítani, hogy segítse kitörni a roma közösséget az alulképzettség-szegénység-kirekesztettség ördögi köréből.
    

 

A tanácskozáson elhangzott, hogy az Európai Unió több mint tízmillió roma polgára közül egymillióra tehető a román állampolgárságú romák száma.
    

 

A konferencia szünetében Andor László az MTI-nek elmondta: a romániai romastratégia szétforgácsolt, nem egyértelműek a hatáskörök, ezért arra kéri a román kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet a források hatékonyabb felhasználására. 
    

 

Az MTI felvetésére, hogy helyénvaló-e hazatoloncolni az uniós állampolgárként nyugati országokban megélhetést kereső romániai romákat, Andor László azt mondta, elsősorban az adott ország felelőssége, hogy állampolgárainak jobb munkalehetőséget és tanulási feltételeket biztosítson, de az uniós állampolgárok jogait más országokban is tiszteletben kell tartani, mert az unióban mindenkit megillet a mozgásszabadság.

 

Az EU-biztos hétfőn a román kormány több tagjával is találkozik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt