2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Esély a kibontakozásra – hátrányos helyzetűek felzárkóztatása
2013. 04. 19. 00:00

Komló Város Önkormányzatának “Esély a kibontakozásra” elnevezésű pályázatának nyitórendezvényét tartották a megújult Dankó Pista Közösségi Házban.

A 150 000 000 forint Európai Uniós támogatással, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése.

 

Sajnos Komló településére egyre inkább jellemző a szegregálódás, a társadalmi rétegek földrajzi elkülönülése. Ezek a területek folyamatosan elszegényednek, idővel teljesen elrekesztődnek a település többi részétől. Az itt élők körében olyan több generáción át mélyülő hátrányok halmozódtak fel, amelyek kezelése települések önerejéből – külső segítség nélkül – mára lehetetlenné vált.

 

Hegedűs István, a Baranya megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy vélte, az már önmagában jelentős eredmény, hogy a városba érkezik 150 millió forintos forrás, ezen felül az is komoly előrelépés, hogy ilyen sok embernek tudnak a pályázatnak köszönhetően piacképes szakmát biztosítani.

 

A projektben a pályázatban foglalt tárgyi eszköz beszerzésen és infrastrukturális fejlesztéseken túl a pályázatba bevonni kívánt 115 fő (85 felnőtt és 30 gyermek) képzése, oktatása és szabadidős tevékenységeik koordinálása is kiemelt szerepet kapott.

 

A program ugyanakkor a település egésze számára is nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyek segítik a hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációjukat.

 

Két fő célja, hogy az itt élő emberek életminősége javuljon, illetve azokkal az alapkompetenciákkal fel legyenek vértezve az érintettek, mellyel egy jó szakma, egy hiányszakma megtanulására alkalmassá válnak – mondta bevezetőjében  dr.Garai Péter, a Türr István Képző és Kutató Intézet igazgatója.

 

Dr. Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője gratulált a komlóiaknak és a konzorciumi partnereknek, hogy a problémákat nem söprik a szőnyeg alá, hangsúlyozta, hogy a társadalmi megújítás folyamatában részt kell venni a helyi közösségeknek.

 

Polics József polgármester, országgyűlési képviselő szerint a mai gazdasági helyzetben az ilyen programokra óriási szükség van, csak így lehet minimalizálni azok számát, akiknek nincs esélyük a kibontakozásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy kizárólag akkor tud eredményes lenni a projekt, ha a kiszemelt személyek felelősséggel, aktívan vesznek részt benne.

 

Komlón a Vörösmarty utcában, az Arany János utcában és Zrínyi utcában kialakult szegregátumokat érinti a program.