HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetközi Romanap Bódvalenkén

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 április 05    Forrás: tirek.hu


Ez a cikk archív

Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Andor László EU-biztos, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja is köszöntőt mond a Nemzetközi Romanapon, Bódvalenkén. Az április 5-én megrendezésre kerülő alkalom a roma kultúra ünnepe, egyben alkalom a roma emberek problémáival való szembesülésre is.

Hirdetmény

Bódvalenke egy mélyszegénységben tengődő, 95%-ban roma lakosságú kis falu, ahol magyar és más európai országokból származó roma festőművészek gyönyörű, hatalmas képeket festenek a házak falára. Ezzel létrejött egy, az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató szabadtéri kiállítás. Bódvalenke a roma vívmányok helye, az értelmes kultúrák közötti párbeszéd helyszíne, egyben a romák potenciálja és valósága közötti szembeszökő feszültség szimbóluma.

 

A hivatalos ünnepség 13:30-kor kezdődik, amikor Balog Zoltán miniszter, Bölcskei Gusztáv református püspök, Andor László EU-biztos szól a megjelentekhez. Az ünnepléshez hozzátartozik a zene és a tánc; a falu asszonyai szívesen bevezetik a látogatókat a cigány konyhaművészet rejtelmeibe és a helyi kézművesek is bemutatják az általuk készített tárgyakat. A bódvalenkei Albert Hall új kiállítással jelentkezik „A Heidegger-sztori: Roma művészet és európai kultúra” címmel.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat érzékenyítő programmal egészíti ki az egész napos rendezvény forgatagát, a segélyszervezet sátrában a település lakói és a fesztivál résztvevői többek között azt is kipróbálhatják, hogy milyen mozgáskorlátozottként közlekedni, hogyan tájékozódhatnak csak tapintással a sérültek és milyen érzés fogyatékkal élőként segítséget kérni és igénybe venni.

 

A hivatalos ünnepség után nemzetközi kerekasztal-beszélgetésre kerül sor: nyolc országból érkeznek roma civil szervezetek, illetve roma programokat működtető hazai és nemzetközi szervezetek képviselői, hogy ismertessék a roma integrációval kapcsolatos álláspontjukat és ajánlásokat tegyenek a jelenlegi körülmények fejlesztésére.

 

Bódvalenke - Freskófalu

 

2010 ősze óta a Magyar Református Szeretetszolgálat a gazdája a bódvalenkei freskófalu projektnek. Az alig kétszáz lelkes, nagy többségében cigányok lakta, mérhetetlenül szegény falu fellendülését Pásztor Eszter ötlete hozhatja meg: a házak tűzfalaira hatalmas képeket festenek, és turistákat csalogatnának ide.

 

Az ötletgazda számára világos volt, Bódvalenke egyetlen lehetősége az idegenforgalom fellendítése. Egy tizenöt évvel korábbi élménye adott számára inspirációt: egyiptomi útja alkalmából egy núbiai faluba vitték el, ahová két órát kellett buszozniuk. A településen víz is alig volt, mégis láthatóan prosperált, ugyanis a világ minden tájáról érkeztek ide turisták. A falu házainak falaira ugyanis képeket festettek a helyiek.

 

Valami nagyon hasonlót álmodott meg Bódvalenkére Pásztor Eszter is. A tervekből 2009-re lett valóság és ekkor kezdték meg a freskók festését. Az egyiptomi példával ellentétben azonban nem a helyiek, hanem cigány származású festőművészek alkotásai borítják a lenkei házak falait.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt