2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kilenc évet ér három szlovákiai roma halála
2013. 03. 27. 00:00

Kilenc év fegyházbüntetésre és elmegyógyintézeti kezelésre ítélte a bazini (Pezinok) bíróság szerdán azt a volt városi rendőrt, aki tavaly júniusban Ógyallán lelőtt három roma férfit.

A bíróság hármas gyilkosság, kétrendbeli gyilkossági kísérlet, engedély nélküli fegyvertartás és magánlaksértés bűntettében találta vétkesnek Juhász Milánt. 

 

A bíróság jelentősen csökkentette a kiszabható büntetés mértékét, mivel a törvényszéki vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a férfi tettének elkövetése idején csak részlegesen volt beszámítható állapotban.

 

A három emberéletet követelő tragédia tavaly június 16-án történt. Juhász Milán bement az egyik helyi roma család házának udvarára és lelőtte egy roma család három férfi tagját, a család egy másik férfi illetve egy női tagját pedig megsebesítette. Tette elkövetése után a közelben várta be a rendőröket, majd az után, hogy lebeszélték az öngyilkosságról, feladta magát.

 

A vizsgálat során kiderült, hogy a férfi tettének kiváltó oka sorozatos munkahelyi kudarcokból származó frusztráció volt. Az elkövető vallomásában azt mondta: nehezen viselte el, hogy városi rendőrként nem tudta megfékezni a véres tettének áldozatává vált népes roma család tagjait, akikhez a tragédiát megelőző hónapokban tizenháromszor kellett kiszállniuk a rendőröknek. "Azon a reggelen arra ébredtem, hogy nem bírom tovább, rendet kell teremtenem köztük" - írta korábban a férfi vallomására hivatkozva a pozsonyi sajtó.

 

A volt városi rendőr az utolsó szó jogán azt mondta: sajnálja azt, ami történt, ám ehhez semmit sem kíván hozzáfűzni.

 

Az ítélet jogerős, mivel sem az ügyész, sem a védelem nem akart fellebbezni, a kiszabott büntetés megegyezik az ügyész által javasolttal. A bazini bíróság előtt folyó pert viszonylag rövid idő alatt sikerült lezárni, mivel a vádlott fenntartások nélkül elismerte az ellene felhozott vádakat.

 

A júniusi hármas gyilkosság és elkövetésének körülményei hatalmas visszhangot váltottak ki a szlovák sajtóban és a közvéleményben. Az indulatokat fokozta, hogy a tragédiát követően felmerült: a lövöldözés hátterében rasszista indíték állt, ám ez nem bizonyosodott be.