HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Engem nevez a Fidesz képviselője elmebetegnek?" - Szaniszló lemond a díjáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Március 21    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

Szaniszló Ferenc szerint a pusztuló világrend önlelepleződésének megnyivánulása, hogy megkérték őt Táncsics-díja visszaadására. Az Echo TV műsorvezetője hosszú és bonyolult beszédben tett nyilatkozatot arról, hogy legyőzte őt az USA és Izrael. Nyilatkozatát azzal zárta, hogy neki a Táncsics-díj nem kell, lemond róla. Előző este Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben arra kérte az újságírót, hogy adja vissza díját.

Hirdetmény

1991 óta megszokta már, hogy őt állandóan támadják, nyírják - mondta Szaniszló Ferenc az Echo TV Világpanoráma című műsorának renkdívüli kiadásában, szerda este. "Ez az egész megviselt ugyan, de meg nem tört" - fogalmazott a láthatóan megindultsággal küzdő, nyilatkozatát vélhetően súgógépről olvasó műsorvezető.

 

Szaniszló arra reagált, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkérte, adja vissza a neki tévedésből adományozott Táncsics-díjat. "Nekem a Táncsics-díj nem kell. Lemondok róla" - mondta Szaniszló beszéde végén.

 

Az újságíró a műsorban a nemzetközi tiltakozásokra utalva azt mondta: "Elfogadom, ha engem támadnak, de kérdem, ha Brüsszelben, Washingtonban ennyire aggódnak a szólságszabadságért, miért avatkoznak be egy egyszerű kis díj ügyébe? Mitől félnek?"

 

"Üzenem a washingtoni nagykövetnek: világraszóló győzelem ez az USA számára Szaniszló Ferenc és a Táncsics-díj fölött! (...) Üzenem az izraeli nagykövetnek, győztek az ellenem folytatott hatnapos háborúban" - fogalmazott. Úgy tartja, az egész ügy a pusztuló, aljas világrend megnyilvánulása.

 

Szaniszló, aki saját bevallásra szerint leleplezte a Kennedy-gyilkosság, a WTC elleni, szeptember 11-ei támadás, a Diana-gyilkosság, valamint a Jörg Haider-gyilkosság hátterét, úgy gondolja, az "aljas rágalomkampány célja megfélemlíteni azokat, akik leleplezik e rettenetes világrendet".

 

Szaniszló meghurcoltatása kapcsán párhuzamot vont önmaga és - mások mellett - Mel Gibson, Szolzsenyicin, Günther Grass, valamint Csurka István között.

 

Az őt kritizáló Deutsch Tamás nyilatkozatára utalva azt mondta: "Engem nevez a Fidesz képviselője elmebetegnek? Aki jövedelmező állását a nemzeti eszméknek köszönheti?" Deutsch a Facebookon kedden azt írta: "Vonják vissza ennek a Szaniszló nevű elmeháborodott zsebnyilasnak a díját! Lécci, lécci, lécci!"

 

Szaniszló nyilatkozatában kitért jelölése körülményeire is. Mint mondta, már a szocialista kormány idején is felterjesztette őt a díjra Kósa Csaba és a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), akkor azonban - hogy tőle megtagadhassák az elismerést - hat helyett csak öt díjat osztottak ki. 2013-ban ugyanazok ismét felterjesztették. "Illúziónk azért nem voltak. A szűrőbizottságban nem támogatták a jelölésemet, még az ATV Fidesz-ellenes csillaga is több szavazatot kapott, mint én" - mondta. "Egy este felhívtak, és közölték a hírt, hogy megkaptam. Én voltam a leginkább meglepve, mert én a kormányt is bírálni szoktam." Szaniszló felidézte: "kedves mosollyal, kedves mondattal" adta át neki Balog Zoltán az elismerést.

 

 

Balog visszakérte a díjat

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, Balog Zoltán kedd este arra kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a neki tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Az emberi erőforrások minisztere azt írta: "2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított".

 

"A döntés meghozatalát követően értesültem azokról az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel" - folytatta Balog Zoltán.

 

"Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében" - zárul a miniszter levele.

 

Felháborodás követte Szaniszló díjazását

 

Az elmúlt napokban többen is felháborodtak az Echo TV-s Szaniszló Ferenc kitüntetésén, köztük Izrael valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Emellett több, korábban kitüntetett újságíró úgy döntött, hogy visszaadja a Táncsics-díjat.

 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke viszont nyílt levelet írt az izraeli nagykövetnek, amelyben megvédte Szaniszló Ferencet, és közölte, egy Jobbik-kormány a médiatanács élére nevezné ki az antiszemita nézeteket hangoztató és buzizó újságírót.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt