2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyar kormány tiltakozik, ha az emberi méltóság sérül
2013. 03. 21. 00:00

A magyar kormány határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartással szemben, amely embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, megbélyegez.

A magyar kormány a kormányzás kezdete óta határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartással szemben, amely etnikai, faji alapon – legyen szó cigányokról, magyarokról vagy zsidókról – embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, megbélyegez. Ezért hoztuk létre a Nemzeti Felzárkózási Stratégiát. Azt is elítéljük, hogy azok kiabálnak leghangosabban rasszizmust, kirekesztést, „apartheidet” hangoztatva, akik mulasztásaikkal legnagyobb mértékben járulták hozzá azon állapot előállításához, amelynek felszámolásán a polgári kormány 2010 óta megfeszített erővel dolgozik.

 

Ezt a célt szolgálta az EU elnökség idején elfogadott Európai Roma Stratégia kidolgozása, és az, hogy Magyarország 2011 decemberében elsőként nyújtotta a be a felzárkózási stratégiáját. Mindenkit arra kérünk, hogy az abban megfogalmazott célokért együtt tevékenykedjünk, mert ez mindannyiunk érdeke.

 

Az elmúlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága valamint Egyházi Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága tiltakozását fejezte ki a Hatvanban történtek kapcsán, ahol hat, romák által lakott lakóépület kapujára festettek horogkeresztet ismeretlenek. Ugyanígy tett a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, amikor Nagykanizsán történt hasonló eset. A Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság a fiatalokat megszólító kampányt indított az online gyűlöletbeszéd ellen.  A kampány hivatalosan az Antirasszista világnapon, március 21-én veszi kezdetét. Azonnali hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke annak a konyári tanárnak a közalkalmazotti munkaviszonyát, aki Érpatakon egy gyűlésen, nagy nyilvánosság előtt elítélő módon beszélt a roma tanítványairól, primitívnek nevezve őket és hangsúlyozva, hogy az egyetlen nevelési mód esetükben a testi erőszak. Hoffmann Rózsa a Parlamentben tiltakozott a tanár szavai ellen.

 

A 2011-ben elfogadott Büntető Törvénykönyv módosítás az „egyenruhás bűnözésről” szóló szigorítása értelmében, aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A magyar kormány nem csak idehaza, de Európában is kiemelt prioritássá tette a romák helyzetének javítását. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság a szemléletváltásra és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, annak a programnak a koordinálására, amelynek köszönhetően romák és nem romák fognak egyre többen munkához jutni, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak majd az életkörülményeik. Célunk, hogy rövidtávon elérhető felzárkóztató programok, hosszútávon pedig tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre.

 

A kormány a leghatározottabban ellenzi, ha egy bűncselekmény miatt egy egész etnikai csoportot megbélyegeznek. Ez a fajta kirekesztő gondolkodás elfogadhatatlan egy olyan mély európai gyökerekkel rendelkező országban, mint Magyarország.

 

Budapest, 2013. március 21.