HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma székház előtt demonstrálnak a rasszizmus ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2013 Március 20    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elé szervez március 21-én figyelemfelkeltő demonstrációt Horváth Aladár és Szőke Sándor a Polgárjogi Mozgalomból. Mint írják, helyszínválasztásuk szimbolikus, de gyakorlati is: lehetőséget kívánnak adni a beszámolásra Farkas Flóriánnak, az ORÖ-Fidesz parlamenti képviselőjének, vajon hogyan értékeli "rasszizmus elleni harcát", a "romák védelmében" hozott intézkedéseit.

Hirdetmény

A Polgárjogi Mozgalom úgy látja, a mai Magyarországon a faji kirekesztés és elnyomás elsődleges áldozatai a romák, a cigányságot egyszerre gyűlölik bőrszínük és mélységes szegénységük miatt, ennek kirívó igazságtalanságát az eddigi kormányzatok hallgatólagos cinkossága után tragikussá növelték az Orbán-kormány egymást követő "cigánytörvényei".

A Polgárjogi Mozgalom a Facebook közösségi portálon közzétett felhívása tartalmazza azt is, hogy ezek a törvények a tartósan kirekesztett és párialétbe kényszerített magyar szociális rétegeket sújtják, de célcsoportjuk mindenki számára nyilvánvalóan, elsősorban a hazai cigányság. Ezért e törvények a 20-as, 30-as, 40-es évek hírhedt zsidótörvényeinek szellemét követik - csak éppen a jogfosztásra kijelöltek megnevezése nélkül.

A Polgárjogi Mozgalom szerint ami különösen indokolttá teszi ez évben a megemlékezést, az az egyre növekvő, - és a hatalom által elmaszkírozott - társadalmi feszültség és gyűlölettömeg, melyet a romák, a kijelölt bűnbakok felé terelnek az ország sorsával hazardírozók.

Farkas Flórián, mint legszomorúbb példa

Az állam felelőtlenségénél csak az általa megvásárolt helytartók felelőssége nagyobb - emeli ki a Mozgalom - hiszen ők nem vakok, akár saját családjukon, környezetükön is láthatják az apartheid sorsnyomorító jeleit, Farkas Flórián a legszomorúbb példa. A Mozgalom szerint Farkas Flórián, mint a kormánypárt képviselője, és egyszemélyben a hazai cigányság hivatalos vezetője, folyamatosan szavazza meg népe lépésről-lépésre való gettóba kényszerítését.

A Polgárjogi Mozgalom a helyszínválasztást szimbolikusnak, de gyakorlatinak is tartja, lehetőséget kívánnak adni a beszámolásra az ORÖ-Fidesz parlamenti képviselőjének, vajon hogyan értékeli "rasszizmus elleni harcát", a "romák védelmében" hozott intézkedéseit. A Polgárjogi Mozgalom a demonstrációt március 21-én, csütörtökön délután kettő órától tartja az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székháza előtt. 

A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

Megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben, az apartheid rezsim ellen békésen tüntető 72 emberrel végzett.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt