2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ombudsman: visszás a médiatanács jogértelmezése a Hír TV műsorával kapcsolatban
2013. 03. 13. 00:00

Az ombudsman szerint visszásságot okozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azzal, hogy megszüntette az eljárást a Hír TV Célpont című műsorának riportjával kapcsolatban.

Szabó Máté erről szóló jelentéséről szerdán tájékoztatta az MTI-t az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

 

A biztos szerint a hatóság az emberi méltóság védelmére szolgáló rendelkezések indokolatlanul megszorító, szűkítő értelmezésével szüntette meg az eljárást a Hír TV Célpont című műsorában, 2012 márciusában Felzárkóztató címmel közölt riporttal kapcsolatban. 

 

Az alapjogi biztos a Heves megyében rögzített riport ábrázolásmódját előítéletesnek tartja, és úgy véli, hogy az alapjogok megsértését semleges vagy pozitív színben feltüntető műsorszámok a kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából is aggályosak, hiszen súlyos morális bizonytalanságot kelthetnek. 

 

Hozzátette: a riportot a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggésben is vizsgálni kell. 

 

Az ombudsman szerint összeegyeztethetetlen az emberi méltóság elvével az a riportműsor, amely akár kérdésfeltevésében, akár végkövetkeztésben, nyíltan vagy burkoltan utal arra, hogy összefüggés lehet az elkövetők származása és bűnöző életmódja között.

 

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint a médiatanács az alapvető jogok, különösen az emberi méltósághoz való jog sérelme esetén köteles a törvényben biztosított hatósági eszközeivel élni.
    

 

Az államnak és szerveinek alapjogvédelmi kötelezettsége, hogy biztosítsák az egyenlő méltóság elvének érvényesülését - szögezte le Szabó Máté. 
    

 

A bűnözés és a deviancia romakérdésként való bemutatása, a kollektív bűnösség elve egy demokratikus társadalomban semmilyen tekintetben nem fogadható el - szerepel a közleményben. Szabó Máté közölte: az érintett közösséghez tartozók egyenlő méltóságának sérelmével jár, ha a műsor témaválasztása, kérdésfelvetése sztereotípiákon alapul, előítéletes. 
    

 

A biztos szerint a riport összességében azt az üzenetet sugallta, hogy a szóban forgó településen a cigányok felelősek a bűnözésért, a problémákért, sőt még saját szegénységükért is. 
    

 

A Heves megyei Kerecseneden rögzített riporttal kapcsolatban a médiahatóság az ombudsman megkeresésére indított vizsgálatot.