2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beperelték Kanadát a menekültek orvosai
2013. 03. 07. 00:00

Pert indítottak Kanada ellen a Kanadai Orvosok a Menekült Ellátásért (CDRC) és a Menekülteket Képviselő Ügyvédek Kanadai Szövetsége (CARL).

A tavaly nyáron életbe lépett Ideiglenes Szövetségi Egészségügyi Program átláthatatlan módon finanszírozza a menekültek gyógyítását, és sokszor maguk az orvosok sem tudják mindig meghatározni, hogy a menekültek melyik biztosítotti kategóriába tartoznak. Ennek következtében előfordul, hogy nem merik ellátni a menekülteket, mert nem tudják, mit fizet majd ki az állam. Vannak olyan cukorbetegségben vagy más krónikus kórban szenvedők, akik korábban ingyen kapták a gyógyszert, most viszont fizetniük kell érte. Az is előfordult, hogy a támogatás mértékét az határozta meg, melyik országból érkezett a menekült, és volt, aki csak akkor kaphatott injekciót, amikor életveszélyes állapotba került. Ez utóbbi esetben egyébként az érintettnek volt munkavállalási engedélye, és adót is fizetett.

 

A kanadai kormány szerint az átmeneti rendelkezések révén évente 20 millió dollárt takarítanak, és bővíteni akarják az ellátottak körét, de az „ál-menekültekre”, a visszautasítottakra ez nem vonatkozik, mert ők illegális bevándorlók.

 

Az orvosok további tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mert álláspontjuk szerint a bevándorlásügyi miniszter az egészségügyi szolgáltatások megtagadásával akarja távol tartani a bevándorlókat Kanadától. Azt pedig nem tapasztalták eddig, hogy valaki az egészségügyi ellátás érdekében hagyta volna el a szülőhazáját.

 

Tavaly nyáron hirdette meg a Kanadai Orvosok a Menekült Ellátásért szervezet a Cselekvés Napját, amikor  kétezer orvos, nővér, fogász, szülésznő tiltakozott az egészségügyi ellátás megnyirbálása ellen.

 

Fordította: Bogdán Péter