HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek a fővárosban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2013 Február 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek mintegy háromszázan szombat este Budapesten; a rendezvényen felszólalók hatékony állami fellépést szorgalmaztak a szélsőjobboldali csoportok ellen.

Hirdetmény

A romák elleni támadássorozat tatárszentgyörgyi áldozatainak emléknapján emléksétát tartottak a IX. kerületi Nehru parkból, a holokauszt roma áldozatainak emlékművétől indulva a VIII. kerületi Horváth Mihály térre.

 

A menetet rendőrök kísérték, többen fáklyával sétáltak a Horváth Mihály téri templom elé.

 

Setét Jenő, a szervező Ide tartozunk Facebook-csoport vezetője arról beszélt: Magyarországon 2008-ban és 2009-ben példátlan időket kellett megélni, amikor származásuk miatt hat embert, köztük egy gyermeket gyilkoltak meg rasszisták. Ezt nem lehet összemosni bármilyen más bűncselekménnyel - hangsúlyozta, majd a megemlékezés fontosságáról szólva azt mondta: a hallgatás nem segíti az események feldolgozását.
    

 

Setét Jenő szerint figyelmezetni kell Magyarországot, hogy a gyilkosságok óta eltelt időben is "mintha nem csökkenne gyűlöletbeszédek és gyűlölet-bűncselekmények száma". Ma is rendületlenül tevékenykednek és masíroznak szélsőjobboldali szervezetek, amelyek vállaltan törvényen kívüliek - mondta Setét Jenő hozzátéve: ilyenkor "kutya kötelességünk" megkérdezni, hogy az államhatalom miért nem tiltja be ezeket a szervezetek. Kijelentette: felszólítják az államot, szerezzen érvényt a jogszabályoknak.
    

 

Szól arról is, megrendítő, hogy a romagyilkosságokkal vádolt négy férfi esetleg augusztusban szabadlábra kerül. (A vádlottak esetében az előzetes letartóztatás maximális időtartama négy év, ami 2013. augusztus 21-én jár le.)
    

 

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke beszédében a cigány közösség összefogásának fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy megálljt parancsoljanak a szélsőséges eszméknek.
    

 

Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy békében élhessen az emberek az országban.
    

 

A Horváth Mihály téri templomban a beszédeket követően mise kezdődött az áldozatok emlékére.
    

 

Az eseményen megjelent Osztolykán Ágnes, a Lehet Más a Politikához tartozó független országgyűlési képviselő és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, független országgyűlési képviselő.
    

 

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság a romák sérelmére elkövetett 2008-2009-es támadássorozat hetedik cselekménye volt.
    

 

A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra a gyanú szerint P. Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán a Molotov-koktélokat, majd a másodrendű vádlott, K. István négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült.
    

 

A hat halálos áldozatot követelő támadások ügyében K. Árpádot, illetve a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt