2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új felügyelője lesz a romaügyeknek
2013. 02. 13. 00:00

Balog Zoltán végleg feladja a romaügyet, helyére Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkár léphet - értesült az Origo.

Balog Zoltán, aki tavaly májusi miniszteri kinevezésekor még ragaszkodott a romaügyek felügyeletéért, és a közigazgatási tárca (KIM) alá tartozó, általa vezetett, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságát átvitte az Emmibe.

A minisztérium irányítása mellett ugyanakkor az Origó úgy tudja, hogy Balognak már nem jut elég ideje, illetve figyelme a területre, ezért Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkárra, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős jelenlegi államtitkárára bízná a felzárkóztatási ügyek felügyeletét.

Kovács információink szerint el is fogadta a felkérést. Annál is inkább, mert KIM-beli pozíciója a Miniszterelnökség tavaly júniusi átalakítása óta kiüresedett: bár a kormányzati honlapon a feladatai ismertetéseként még kedden is az állt, hogy "összehangolja a kormány nyilvános megszólalásait, ezáltal megvalósítva az egységes kormányzati kommunikációt, meghatározza annak fő irányait, jóváhagyja a minisztériumok sajtóban nyilatkozni jogosult személyeinek megszólalásait", valójában kilenc hónapja semmi köze a területhez: a kormánnyal kapcsolatos nemzetközi kommunikáció, amelyért addig ő felelt, átkerült ugyanis a Giró-Szász András vezette egységes miniszterelnökségi kommunikációs trösztbe, irányítója pedig Kumin Ferenc lett. 

 

Kovácsnál érdemben csak az állami ünnepségek szervezése, illetve a kormánynak tanácsot adó emberi jogi munkacsoport irányítása maradt, ezeket várhatóan új pozíciójában is ő felügyeli majd.

 

Balog jól választott, mivel romaügyi politkája eddig is csak kommunikációból állt, így most egy kommunikációs szakemberre bízza az általa sikeresnek tartott roma stratégia kommunikációját.

 

Kovács Zoltán még tavaly kormányzati kommunikációért felelős államtitkárként érvelt az amerikai külügyminisztérium május 25-én nyilvánosságra hozott országjelentésére, ami a romák társadalmi diszkriminációját, kirekesztését és a szélsőjobboldali erőszakot jelölte meg a legfőbb emberi jogi problémának Magyarországon.

 


Kovács Zoltán akkor a jelentésről azt mondta: a kormány nem ért egyet az amerikai külügyminisztérium több megállapításával, mert Magyarországon nincs roma diszkrimináció.