2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepli a pécsi Gandhi gimnázium
2013. 02. 04. 00:00

Nagyszabású programsorozattal ünnepli alapításának huszadik évfordulóját február 9-étől az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye, a pécsi Gandhi gimnázium.

Az első rangos esemény szombaton lesz: ekkor leplezik le India "apostola", Mahatma Gandhi szobrát, a tervek szerint India budapesti nagykövetének részvételével - írta az intézmény az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

 

Hozzátették, az évforduló alkalmából emlékfalat avatnak és több kiállítást is rendeznek, kiadványt jelentetnek meg, később pedig öregdiák-találkozót, nemzetközi konferenciát, határon túli partnerkapcsolat-építést és megemlékezést is szerveznek, utóbbit Bogdán János, a gimnázium néhai alapítójának és első igazgatójának tiszteletére. 

 

Az iskola utalt rá, hogy a Gandhi gimnáziumot két évtizede alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a romaértelmiség kinevelését. Az Európa első, érettségit adó roma nemzetiségi intézményeként ismert Gandhiban az oktatás 1994 februárjában kezdődött.

 

"A szellemiség a kezdetek óta ugyanaz, de a módszereknek folyamatosan változniuk, az iskolának fejlődnie kell" - idézte a gimnázium Déri Ildikó igazgatót, aki fontos feladatnak nevezte az oktatás hatékonyságának javítását, a színvonalasabb, diákközpontúbb tanító és nevelő munka meghonosítását.

 

Hangsúlyozták: a jelenleg 184 nappali, továbbá 179 esti és levelező tagozatos diákot oktató Gandhi racionalizálja munka- és oktatásszervezését. A belügyi rendészeti és katonai alapismeretek fakultációt 2013 őszén már a 9. évfolyamtól elindítják, a tanulók emelt szinten ismerkedhetnek az informatikával, az érettségizők pedig a Türr István Képző és Kutató Intézettel kialakított együttműködés keretében gyermekgondozó, pedagógiai asszisztens, s egyebek mellett szociális segítő szakirányon is tanulhatnak.

 

Hozzáfűzték, az eddiginél jobban szeretnék kihasználni a hátrányos helyzetű tanulók rendelkezésére álló Arany János Kollégiumi Programban rejlő lehetőségeket, és a pedagógusoknak a korábbinál tudatosabb felkészítésébe kezdtek, hogy az iskola tanári közösségét nemzetközi szintűvé képezzék.

 

"Így lehet eredménycentrikusabb, a diákok jövőjét, integrációját, pályaválasztását előtérbe helyező nevelő-oktató munkát folytatni a Gandhiban" - olvasható a közleményben.