HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Román újfasiszták pénzt ígértek önmagukat sterilizáló cigány nőknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia, sterilizáció
2013 Január 11    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Pénzt ígért egy román újfasiszta csoport azoknak a cigány nőknek, akik még az idén sterilizáltatják magukat, mert a gyerekeik így "nem lesznek a román társadalom terhére". A Temesváris Autonóm Nacionalisták meg akarják őrizni a román nép genetikai örökségét. Le is videózták magukat, amint magyar címres matricákat firkálnak össze. A román rendőrség keresi őket.

Hirdetmény

A rendőrségtől kért segítséget pénteken a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) annak az újfasiszta csoportnak az azonosításához, amely pénzjutalmat ígért minden roma nőnek, aki idén sterilizáltatja magát - közölte Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

 

A héten számos román lap és tévécsatorna biztosított széles nyilvánosságot Romániában a magát Temesvári Autonóm Nacionalistáknak nevező csoport által közzétett internetes hirdetésnek, amelyben 300 lejes (20 ezer forintnak megfelelő) jutalmat kínáltak azoknak a bánsági roma nőknek, akik igazolják, hogy 2013 folyamán önkéntes meddővé tételi műtétnek vetették alá magukat. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy "ha már nem tudják eltartani ivadékaikat, így legalább azok nem lesznek a román társadalom terhére".

 

A CNCD a rendőrségi nyomozás eredménye függvényében dönt arról, hogy büntetőjogi feljelentést tesz, vagy saját hatáskörben jár el az ügyben.

 

Az MTI kérdésére, hogy a diszkriminációellenes tanács feljelentése vajon nem járul-e hozzá az idegengyűlölő nézetek további terjesztéséhez, Asztalos Csaba azt mondta: a tanács éppen emiatt nem lépett fel az első napokban a felhívás kezdeményezői ellen, csak amikor azok már országos nyilvánosságot kaptak.

 

Az újfasiszta csoport által megjelölt nat88.org honlapot, illetve a natm88.blogspot.com címen működtetett blogot péntek délben már nem lehetett elérni. A tartalmukról beszámoló román sajtó szerint a blog szerzői a "cigány-kérdés megoldását, a román nép genetikai örökségének megőrzését, a holokauszttal kapcsolatos bűntudatkeltés beszüntetését" szorgalmazták.

 

Az interneten még fellelhetőek azonban olyan videók, amelyeken a Temesvári Autonóm Nacionalisták román rendszámú autókra kiragasztott, magyar címeres matricákat firkálnak össze.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt