Kassán a tél beállta előtt leromboltak egy lakóházat a Luník IX városrészben, és a város további hasonló lépésekre készült – írja a bumm.sk. „Ez valójában a törvénytelen szemétlerakatokkal foglalkozó bizottságunk témája. Személyesen meglátogattam valamennyi ilyen szemétlerakatot a városunkban. A válságstáb mellett létrehozott bizottsággal a szemét likvidálására törekszünk,” jelentette ki akkor Lucia Lenártová, a város független alpolgármestere, aki nem sokkal korábban lépett ki a Híd pártból, a párt szociális érzéketlenségére hivatkozva.

Október 30-án a város déli részén található telepet likvidálta a városi hivatal, 150 lakójának – köztük 60 gyereknek – sorsa azóta is bizonytalan. Minderre az Európai Központ a Romák Jogaiért (ERRC) figyelmeztet nyílt levélben, melyben bírálják az önkormányzatokat, mert a hulladéktörvény ürügyén rombolják le a romatelepeket, anélkül, hogy a lakók további sorsával törődnének. 

A jogvédő szervezet a kassai és az eperjesi önkormányzatoknak címezte nyílt levelét. Marek Szilvási, a szervezet egyik képviselője szerint Szlovákiában ráadásul – több európai országgal ellentétben – nincs érvényben kilakoltatási moratórium a téli hónapokra. „A fagyos hőmérsékleti viszonyok közepette történő kilakoltatás megfelelő póthajlék bebiztosítása nélkül több nemzetközi emberi jogi szerződés értelmében – melyek Szlovákiát is kötelezik – teljes mértékben elfogadhatatlan“ – véli Szilvási. 

A centrum a nyílt levélben figyelmeztet a kassai kényszerköltöztetésre. Október 30-án 150 embernek, köztük mintegy 60 gyereknek kellett elhagynia a város déli részén található telepet, mivel a városi önkormányzat illegális szeméttelepnek minősítette azt, és lerombolták a viskókat. 

A romákat ezt követően autóbuszokkal szállították el más községekbe, ahol állítólag állandó lakhellyel rendelkeztek. Sajtóhírek szerint azonban legalább 17 ember a több, mint 100 kilométerrel arréb található Rókus (Rakúsy) faluban kötött ki, ahol nem csak hogy állandó lakhelyük nem volt, de rokonaik sem éltek. Ezért egy lakatlan, elhagyott, víz- és villany nélküli épületbe mentek, innét azonban a község polgármestere, Bystrík Václav rendeletileg kitiltotta, és visszaküldte Kassára őket. További sorsukról nincs hír. 

Szilvási szerint hasonlóképpen homályos a többi kiköltöztetett ember sorsa. Szerinte azt, hogy a hulladéktörvényre hivatkozó kényszerített kilakoltatások trendje erősödik, bizonyítja az a tény, hogy már több, mint 400 polgármester csatlakozott az „Ébredjünk fel“ kezdeményezéshez, melyet Garamszentkereszt polgármestere, Ivan Černaj indított útjára. 

A kezdeményezés célja, hogy eltávolítsa az illegális telepeket, és kiköltöztesse az alkalmazkodni képtelen polgárokat. Az ERRC képviselői szerint mindezt a hulladékgazdálkodási törvény leple alatt. A centrum információi szerint Eperjes városi hivatala készül a közeljövőben 200 romát kiköltözni, lakóházaik lerombolása útján. A szervezet felszólítja az önkormányzatokat, hogy sürgősen biztosítsanak póthajlékot a kiköltöztetett romák számára, és tartózkodjanak a további olyan lépésektől, amelyek nincsenek összhangban az országos és nemzetközi emberi jogi normákkal.

bumm, SITA