HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog: kiállunk a nyíregyházi romaiskola mellett

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 December 22    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Nem szegregáció, hanem felzárkóztatás zajlik a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskolában, ezt pedig támogatni kell - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton a szabolcsi megyeszékhelyen.

Hirdetmény

A tárcavezető egy - a Bizalom és Munka modellprogram keretében felújított - társasház ünnepélyes átadásán arról beszélt: a kormány és a minisztérium kiáll a romák által lakott telepen lévő, a görögkatolikus egyház által működtetett általános iskola mellett.

A Hajdúdorogi Egyházmegyét szegregáció vádjával perbe hívó alapítványra utalva Balog Zoltán hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy az egyház által elkezdett oktatási-nevelési munkát tönkretegyék. "Innen üzenem azoknak, akik a bíróságon és más fórumokon próbálják szétverni azt, amit mások építenek, hogy ne tegyék" - mondta a miniszter.

Balog Zoltán szerint ma Magyarországon sok helyen van szegregáció, a nyíregyházi iskola esetében azonban nem megkülönböztetésről, hanem felzárkóztatásról kell beszélni. Azt kívánom, hogy más esetekben a bíróságok szigorú ítéleteket hozzanak, a kérdésben hibázó önkormányzatok pedig változtassák meg a helyzetet - mondta.

A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) koordinálta Bizalom és Munka program segítségével felújított telepi társasház átadása kapcsán Balog Zoltán a kormány, a város önkormányzata, az egyház, valamint a civil szervezetek összefogását hangsúlyozta. Ha ezt az összefogást sikerül megismételni Nyíregyházán kívül is, akkor biztonságosabb, békésebb lesz az életünk - jelentette ki.

Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Vinnai Győző megyei kormánymegbízott és Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is. A városvezető szavai szerint példaértékű összefogás valósult meg a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a tervek szerint jövő áprilisában kezdődik el a Huszár-telep komplex rekonstrukcióját célzó program.

Az egykori huszárlaktanya épületében kialakított önkormányzati társasház felújítását többségében a helyben lakó romák végezték el, akik közül több embert továbbfoglalkoztattak a térség építőipari vállalkozásai. A kívül-belül teljes rekonstrukción átesett épület szociális bérlakásaiba 18 család költözhet be karácsonyig; közülük 14-en vettek részt aktívan a Bizalom és Munka programban.

Köpeczi-Bócz Tamás, a TKKI főigazgatója a kezdeményezésről szólva elmondta: a projekt végrehajtására az Emberi Erőforrások Minisztériuma 410 millió forintot biztosított, mely összeget hat településen használhatott fel az intézet.


A keret legnagyobb részét - mintegy negyedét - a nyíregyházi Huszár-telepen lévő társasház felújítására fordították - tette hozzá a főigazgató. A programba 1370 embert vontak be és összesen 137 lakás újulhatott meg; a legnagyobb átalakításon a nyíregyházi épület esett át.

MTI


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   nissanmicra  | 2012 December 27 11:49:44 like(0) dislike(0)

- BÁR HOGY IS NÉZZÜK EZ AMIT MÜVELNEK AZ SZEGREGÁCIÓ , ÉS NEM INTEGRÁCIÓ.                  INTEGRÁCIÓ AKKOR LENNE HA A HUSZÁRTELEPI LAKOSOK ISKOLÁSAI AZ ÖNNÖK GYEREKIVEL LENNE 1 ISKOLÁBA , NAGYON ÉRDEKES MIG EGYESEK SZERTETTEL PEDÁLOZNAK A VILÁG FELE ,ADDIG A KÖZÖS ISKOLÁBA VALÓ JÁRÁST NEM NAGYON AKARJÁK MEGHALLANI  ,.                            MERT AMIKOR MAJD KIKERÜLNEK A KÖZÉPISKOLÁBA  AKKOR NEM CSAK HUSZÁRTELEPINEK KELL MEGSZOKNIA A VÁROSIT , A VÁROSINAK IS EL KELL FOGADNIA A HÁTRÁNYOS HELYZETÜT . A SZEGREGÁLTAN ELŐ  ELMEGY MUNKÁT KERESNI KIMONDJA MILYEN UTCÁN LAKIK ,.- JÓ MAJD VISSZA HÍVJUK ,.-ÉRKEZIK A VÁLASZ . EZ VAN !! ÉS EZT AZ IRÁNY FOLYTATÓDIK ,.HA 1 ZÁRT ÉS KISSEBB TERÜLETEN ÉLŐ EGYÉNNEK   KEVESEBB A TÖBBSÉGI TÁRSADALOMHOZ TARTOZÓ BARÁTJA VAN , MERT ZÁRT SZEGREGÁCIÓBAN ÉL SZOCIALIZÁLÓDIK , AZ MÁR 1 MÁSIK KÉRDÉS HOGY  A SZEGÉNYSÉG TECNIKAI LEMARADÁST HOZ MAGÁVAL , DE EZZEL EGYÜT AKÁR KULTURÁLIS LEMARADÁS IS LEHET AZ INTEGRÁCIÓBAN NEVELKEDETTEL SZEMBEN .POZÍTIV TANÍTÁST AMIT AZ EGYHÁZ BIZTOSÍT AZT MEGADHATNÁK A VÁROSBAN . DE KÖLCSÖNÖS SZOCIALIZÁCIÓT ELFOGADÁST NEM TUDNAK BIZTOSITANI A KISSEBBSÉG ÉS A TÖBBSÉGI TÁRSADALOM KÖZÖTT ,.AZ INTEGRÁCIÓBAN FELNŐTT ROMA NAGYOBB ESÉLYEL INDUL A MUNKAERŐ PIACON MINT AKI SZEGREGÁCIÓBAN TANÍTATTOT .MERT AKI INTEGRÁCIÓBAN NEVELKEDETT AZT A KÖRÜLÖTTE LEVŐ TÖBBSÉGI TÁRSADALOM ISMERI SZÁMÁRA NEM LESZ OLYAN IDEGEN , TÖBB BARÁTJA LESZ STB ... A SZEGREGÁCIÓBA NEVELKEDETNEK NEM VAGY CSAK KEVÉSBÉ LEHET MAJD TÖBBSÉGI TÁRSADALOMBÓL HASONLÓ FAJTA SEGÍTSÉGE .. A VÁROSI ELMEGY MUNKÁT KERESNI LEHET HOGY ÉPPEN AZ EGYKORI ISKOLATÁRSA LESZ HR-EN /HUMÁN ERŐFORRÁS /VAGY MUNKAFELVÉTELIN ÉS DÖNT ARRÓL HOGY KIT IS VEGYEN FEL DOLGOZNI . ÉS HOZZÁ TESZEM BÁTRAN HOGY A MAI VILÁGBA KAPCSOLAT NÉLKÜL NAGYON NEHÉZ MUNKAHELYET TALÁLNI .FŐLEG 1 ZÁRT KÖZÖSSÉGBEN , 1 OLYAN ZÁRT KÖZÖSSÉGBEN AHOL NAGY A SZEGÉNYSÉG ..


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt