2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együtt segítenek a cigány szervezetek (nem csak) karácsonykor
2012. 12. 18. 00:00

Kulturális programokkal, ajándék- és ételosztással készül a karácsonyra a miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Romano Teatro Kulturális Egyesület és a Roma Polgárjogi Mozgalom helyi szervezete.

Váradi Gábor, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, három szervezet külön programjáról van szó, de azok összekapcsolódnak és a szervezésben is segítették egymást.

 

– A karácsonyi programjaink során közel nyolcszáz gyereknek szervezünk programokat, és ezer gyermeket szeretnénk megajándékozni. Mindemellett négy nap alatt közel 1500 adat ételt osztunk ki a rászorulóknak – hangsúlyozta Váradi Gábor.

Angyali érintés címmel a Romano Teatro Egyesület szervez kulturális programokat és ételosztást a Mindszent téren, december 20. és 22. között.

 

– Mindenki reggelijével, azaz zsíroskenyérrel, hagymával és forró teával várunk mindenkit reggelente, ezt követően kulturális programokkal várjuk az érdeklődőket ebédig, délben pedig ismét ételt osztunk a rászorulók között. Végül a háromnapos program szentmisével zárul a Mindszent téren – mondta Horváth Zsolt, az egyesület vezetője.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei szervezetének első embere a Vasasba szervezett karácsonyi programjukról beszélt. Az egész napos kulturális rendezvényen több neves előadó is ingyen vállalta a fellépést, valamint azt is, hogy kötetlenül beszélgetnek, foglalkoznak a rendezvényre ellátogató gyerekekkel.

 

– Szeretnénk a rossz körülmények között élő gyerekeknek útmutatást adni, arról hogy a kiút ebből a helyzetből a tanulás, vagy a művészetek lehetnek – hangsúlyozta az elnök. A Vasasban lévő rendezvényen is kiosztanak majd élelmiszer- és ajándékcsomagokat a rászorulók között.


Végül Váradi Gábor beszélt a Karácsonyi Gyertyalángról, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat programjáról. Mint mondta, a rendezvénysorozat fővédnöke Palánki Ferenc, római katolikus segédpüspök, Orosz Atanáz görög katolikus püspök, a Tiszáninneni Református Egyházkerület elnöksége nevében Csomós József püspök és Ábrám Tibor főgondnok. A rendezvény védnöke Üszögh Lajos, a MIVÍZ és Molnár Attila, az AVE Miskolc ügyvezető igazgatója. A jótékonysági akció célja a tavalyi elsőhöz képest változatlan, vagyis, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, illetve erősítsék a különböző társadalmi rétegek és korosztályok közötti szolidaritást.


Ehhez kérik a cégek, társadalmi szervezetek, magánszemélyek segítségét. Pénzbeli adományokon túl köszönettel fogadják a természetbenit is, a csokoládétól a könyveken át a gyerekjátékokig széles a paletta. Az adományokat a kisebbségi önkormányzat Baross Gábor utca 13-15. alatti irodájában adhatják le minden nap 9-17 óra közt. A csomagra írják rá: Karácsonyi gyertyaláng 2012. A kapcsolatot e-mailben: miskolcicko2010Šgmail.com címen, telefonon pedig a 70/777-5788-as számon vehetik fel a szervezőkkel.


A Karácsonyi gyertyaláng 2012 tervezett programja a következő: december 20-án 9-12. óra közt karácsonyi programot rendeznek a gyerekeknek a Mindszenti plébánia Millenniumi termében. A programon lesz a nemzetiségi önkormányzat rajzpályázatának díjazása is – Váradi Gábor hangsúlyozta közel 300 rajz érkezett be a felhívásukra a határidőig, ezek közül minden korcsoportban (óvodás, alsó tagozat, felső tagozat) 10-10 díjat osztanak ki.

December 21-én az Avason, 22-én a Mindszent téren, december 29-én pedig az Újgyőri főtéren egységesen minden alkalommal délután 1 órától ételosztást tartanak.

Váradi Gábor emlékeztetett arra, hogy nem csak karácsony alkalmából kell jótékonykodni, gondolni a szegényekre, elesettekre, ezért is időzítették az egyik ételosztást december 29-ére.