HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szakértőket hallgatott meg a bíróság a cigányiskola-perben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 December 05    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Szakértők meghallgatásával folytatódott a nyíregyházi görög katolikus iskola bezárását kezdeményező Chance for Children Foundation (CFCF), vagyis az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézmény fenntartója, a Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárás kedden a Nyíregyházi Törvényszéken.

Hirdetmény

Az alapítvány azért hívta perbe az önkormányzatot és a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az utóbbi a többségében romák által lakott Huszár-telepen lévő, a korábbi nevén Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában szegregált oktatást folytat, akadályozza az ott élő emberek integrációját és a társadalomba való beilleszkedését.

A szervezet a peres eljárásban a jogsértő tevékenység megszüntetését és az iskola bezárását szeretné elérni. Keresetkiegészítésében azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa meg az egyháznak újabb iskolai osztályok indítását, de ezt az indítványt a legutóbbi, júniusi tárgyaláson elutasította a törvényszék.
A felperes indítványára kedden több oktatáskutatót, szociológust és pedagógus szakértőt hallgatott meg a bíróság.

Tuza Tibor pedagógus szakértő elmondta: a korábban önkormányzati iskolaként működő intézmény felkérésére részt vett egy szakértői anyag elkészítésében, amely azt vizsgálta, miként érhető el az integrált oktatás bevezetése, azaz a cigány gyermekek elhelyezése és nevelése a város más iskoláiban. A helyhatóság azonban végül nem a vegyes osztályok lehetőségét választotta, ezzel egy "cigányiskola" jött létre a telepen - tette hozzá.

Az alapítványnak 2008-ban sikerült elérnie a telepi iskola bezárását. Az iskolát 2011 őszén a Hajdúdorogi Egyházmegye újraindította, Tuza Tibor szerint azonban ez nem a helyben élő roma szülők akaratát, hanem inkább az egyház saját intézményalapítási szándékát jelezte. Szakvéleményében leszögezte: csak abban az esetben nem történik meg a roma gyerekek jogellenes elkülönítése, ha a Huszár-telepi iskola újraindítását az egyház helyett például egy roma alapítvány vagy szervezet kezdeményezi.

A tárgyaláson az alperes önkormányzat és az egyházmegye jogi képviselői jelezték, hogy az elhangzottakkal kapcsolatban saját szakvéleményt készítenek és terjesztenek a bíróság elé.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt