2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka Lívia a romastratégia hatékony végrehajtását sürgeti
2012. 11. 26. 00:00

Az európai romastratégia hatékony végrehajtását sürgette Járóka Lívia fideszes EP képviselő hétfőn Brüsszelben, az Európai Roma Információs Iroda által a roma holokausztról szervezett konferencián.

Az EP egyetlen roma származású tagja hangsúlyozta: nem elég csupán tisztelettel adózni az áldozatok emlékének, hanem újra és újra ki kell mondani, hogy elutasítják a gyűlöletkeltést.

 

Fel kell lépni a szélsőséges nézetek ellen, amelyek azt hirdetik, hogy egyes emberek nem egyenlőek a többiekkel, vagy ami még rosszabb, nem is emberek - mondta. Emlékeztetett arra, hogy idén júniusban ő maga javasolta az EP-ben, nyilvánítsák augusztus 2-át a Roma Holokauszt Európai Emléknapjává. Egyúttal üdvözölte, hogy a német kormány emlékművet állított Berlinben aroma áldozatok emlékére. 
    

 

Járóka szerint a magyar uniós elnökség alatt elfogadott európai keretrendszer révén - amely a nemzeti romaintegrációs stratégiák számára jelöli ki az utat - az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés indult el a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítása érdekében. Ez - vélekedett - megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig. 
    

 

"A felnövekvő nemzedékekkel meg kell ismertetni a holokauszt szörnyűségeit, de még fontosabb, hogy kikövezzük számukra az utat egy biztonságos, reményteli és virágzó jövő felé, mert az elhatározások nélküli emlékezés, a tettek nélküli figyelemfelkeltés üres gesztus csupán" - hangsúlyozta Járóka Lívia.