HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A csehek többsége negatívan viszonyul a romákhoz, de elutasítja az erőszakot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 November 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A csehek mintegy háromnegyede negatívan viszonyul a romákhoz, de többségük elutasítja az ellenük irányuló erőszakcselekményeket.

Hirdetmény

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott országos felméréséből kitűnik, hogy a megkérdezettek 71 százaléka negatívan viszonyul a romákhoz. Ez lényegében ugyanolyan arány, mint egy éve, 2011 októberében. A csehek öt százaléka állította csak azt, hogy jó a viszonya a cigányokkal, míg 20 százalék azt mondta, hogy a roma nemzetiségű embereket úgy kezeli, mint bárki mást.
    

 

A megkérdezettek 69 százaléka azt mondta, hogy elutasítja azokat a szervezeteket és mozgalmakat, amelyek a romákkal kapcsolatos problémák megoldásánál erőszakot alkalmaznának a cigányokkal szemben. Ez mintegy 20 százalékkal magasabb arány, mint egy éve. A cigányokkal szembeni erőszak alkalmazását az emberek 16 százaléka támogatja. Tavaly ősszel ez az arány 25 százalék volt.
    

 

A STEM arra is kíváncsi volt, hogy félnek-e az emberek a romáktól. A kérdésre 43 százalék igennel, 44 százalék nemmel válaszolt, míg a többi nem nyilatkozott.  
    

 

Az intézet elemzése szerint a csehek romákhoz való viszonya mintegy két évtizede lényegében változatlan: általában 70 százalékuk negatívan viszonyul hozzájuk. A legjobb helyzetet 2005 őszén mérték, amikor a felmérés szerint csak a megkérdezettek 63 százaléka utasította el a cigányokat.
    

 

A tavalyi népszámláláskor alig valamivel több mint 10 ezer személy vállalta a roma nemzetiséget Csehországban. Nem hivatalos felmérések és becslések szerint számuk azonban legalább 250 ezerre tehető.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt