2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A csehek többsége negatívan viszonyul a romákhoz, de elutasítja az erőszakot
2012. 11. 22. 00:00

A csehek mintegy háromnegyede negatívan viszonyul a romákhoz, de többségük elutasítja az ellenük irányuló erőszakcselekményeket.

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott országos felméréséből kitűnik, hogy a megkérdezettek 71 százaléka negatívan viszonyul a romákhoz. Ez lényegében ugyanolyan arány, mint egy éve, 2011 októberében. A csehek öt százaléka állította csak azt, hogy jó a viszonya a cigányokkal, míg 20 százalék azt mondta, hogy a roma nemzetiségű embereket úgy kezeli, mint bárki mást.
    

 

A megkérdezettek 69 százaléka azt mondta, hogy elutasítja azokat a szervezeteket és mozgalmakat, amelyek a romákkal kapcsolatos problémák megoldásánál erőszakot alkalmaznának a cigányokkal szemben. Ez mintegy 20 százalékkal magasabb arány, mint egy éve. A cigányokkal szembeni erőszak alkalmazását az emberek 16 százaléka támogatja. Tavaly ősszel ez az arány 25 százalék volt.
    

 

A STEM arra is kíváncsi volt, hogy félnek-e az emberek a romáktól. A kérdésre 43 százalék igennel, 44 százalék nemmel válaszolt, míg a többi nem nyilatkozott.  
    

 

Az intézet elemzése szerint a csehek romákhoz való viszonya mintegy két évtizede lényegében változatlan: általában 70 százalékuk negatívan viszonyul hozzájuk. A legjobb helyzetet 2005 őszén mérték, amikor a felmérés szerint csak a megkérdezettek 63 százaléka utasította el a cigányokat.
    

 

A tavalyi népszámláláskor alig valamivel több mint 10 ezer személy vállalta a roma nemzetiséget Csehországban. Nem hivatalos felmérések és becslések szerint számuk azonban legalább 250 ezerre tehető.