2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nemzetközi romaintegrációs program indul a magyar máltaiak vezetésével
2012. 11. 17. 00:00

Nemzetközi romaintegrációs program indul a Máltai Szeretetszolgálat vezetésével. Az 1,8 millió eurós uniós projekt célja, hogy megkeressék a pozitív példákat, a "jó gyakorlatokat" és módszereket.

Balog Zoltán, a kétéves programban partnerként részt vevő Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a projekt elindítását bejelentő pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt hangoztatta: a kormányzat az első perctől a roma integráció ügyét szolgálja, és szemléletváltozást hozott abban is, hogy nagyobb hangsúlyt helyezett a roma közösségek bevonására a róluk szóló döntésekbe.
    

 

Jelezte, ma már nincs olyan romaprogram Magyarországon, amelyhez ne kellene a roma önkormányzatok hozzájárulása, egyetértése. Elmondta, a kormányzat jelen van a helyi integrációs programokban; így például a korábbi kormányzat idején elindított "Biztos kezdet gyermekházak" projektben, valamint a teleprehabilitációs programban, amelybe már százhúsz önkormányzatot sikerült bevonni.
    

 

Azt mondta, a példaszerű gyakorlatokat olyan hiteles szervezeteknek kell felmérniük és értékelniük, amelyek - a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz hasonlóan - maguk is végeznek hasonló programokat, és azokat el is tudják fogadtatni a közvéleménnyel.
    

 

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke arról beszélt, a most elindított program jelentőségét jelzi, hogy az európai cigányság csaknem hetven százaléka az érintett nyolc országban él. Arra hívta fel a figyelmet, "nagyon nagy baj van", mert a nyomor sok tízezer embert érint, és a jelenlegi helyzetet nem lehet egy-két év alatt megváltoztatni.
    

 

A program szükségességéről szólva azt mondta, a helyzetről őszintén kell beszélni, mert ha nem lehet kimondani az igazságot, akkor rossz lesz a diagnózis, nem fognak tudni segíteni, és felesleges célokra költenek pénzeket. Minden projekt csak akkor ér valamit, ha elér az emberekig, a cigánytelepekig - tette hozzá.