HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"A mérleg nyelve lehetnénk"- Daróczi Ágnes a romákról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Daróczi Ágnes
2012 November 05    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Ha a cigányok végre öntudatosan megszerveznék magukat, hogy elmenjenek szavazni, a mérleg nyelve lehetnének - állítja Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet elnöke, Tolerenciadíjas újságíró, aki szerint a romáknak egyedül középen van helyük egy politikai szerveződésben. Ám ehhez olyan önálló politikai arcot kellene mutatni, ami mozgósíthat is. A legnagyobb veszély szerinte a Jobbik cigányok elleni uszítása, amelyet viszont sem a kormány, sem a demokratikus pártok nem vesznek elég komolyan.

Hirdetmény

Három hete Miskolcon a Jobbik ellen vonultak fel roma szervezetek, hogy ellenállást mutassanak a szélsőjobbnak. Ez a határozott önszerveződés lenne a szükséges út a cigányok számukra?


Az ellendemonstráció rendkívül meghatározó volt. A tüntetők azt mondták, nem a mi hibánk, hogy ilyen helyzetben vagyunk, szívesen dolgoznánk, és nem vagyunk ellenség, ide tartozunk, ez a mi hazánk is! De az újfasiszták megállítása a mindenkori kormány felelőssége. A gyöngyöspatai egyenruhás terror után a Fidesz egyetlen hét alatt jogszabályt tudott hozni, de akkor miért nem működik? Csak malaszt, ha nem használják. És sajnos a demokratikus ellenzéket is bírálat illeti: ha a demokrácia ernyője alatt újfasiszta elemek is megszervezhetik magukat - miközben nekünk ez ellen nincs öntudatos többségünk -, akkor a pártoknak és az egyházaknak kellene szót emelniük az ellen, ami történik. A kormányhivatalnak is a cigányok mellett lett volna a helye Miskolcon, amiért a szervezőknek rögtön az elején - jelezve, hogy szükségük van hivatalos kiállásra - levelet kellett volna írniuk Orbán Viktornak. "Miniszterelnök úr, a szélsőjobb csak gyűlöletet szít és nem a megoldásokat keresi, kérjük, jöjjön és álljon ki velünk együtt". De a szervezők ezt sajnos nem tették meg, és ez a lépés hiányzott.Ahogy hiányzik a közbeszédből a romagyilkosok és az áldozatok ügye. 


Jövő nyáron pedig lejár a négy vádlott három éves előzetes letartóztatása. Ha első fokon nem születik addig ítélet, szabadon távozhatnak. És közben ugyancsak fontos lenne, ha a magyar állam - a szélsőségek elleni kiállását is demonstrálandó - kártérítést fizetne a romagyilkosságok áldozatai családjainak. December 10-én lesz egy éve, hogy emiatt levélben fordultam Balog Zoltán akkori romaügyi államtitkárhoz, de azóta nem érkezett válasz. Ha másként nem, a családoknak be kell perelniük az államot kártérítésért.


Tegyük fel akkor, ha a miskolciak írtak volna a miniszterelnöknek, segítséget és kiállást kérve, számíthattak volna érdemi válaszra? Hiszen épp a Fidesz az a párt, amelynek később szüksége lehet a szélsőjobboldali szavazatokra is.


Egy: nem írtak levelet, így nem kényszerítették válaszra. De egyébként a hídon majd átmegyünk, ha odaértünk. Kettő: nem tehetünk mást, mint hogy figyelmeztetünk. Napjainkban a legnagyobb veszély forrása az ország szélsőjobbra tolódása. Minden demokratának ez ellen kell összefognia. Az elszegényedés és ugyanakkor egy kisebbség bűbakká kinevezése olyan társadalmi katasztrófához vezet, amit egyszer már megértünk. Egy ilyen helyzetben a demokratikus pártoknak egyetlen lehetősége van, együttműködni és közösen tenni a szélsőségek ellen. És ehhez minden eszközt meg kellene ehhez ragadni - ha kell, akkor a pártoknak, vagy a kormányfőnek írt levéllel.

 

A jelek szerint nemcsak a radikálisok térnyerésére nincs válasz, hanem a szegénység mélyülésére sem... 

Nincsenek olyan, az elesetteknek szóló pályázatok, amelyek lehetővé tennék, hogy például szélerőművet vagy napenergiát használjanak. Amelyekkel kiválthatnák a rezsiköltséget. Nem így lehetne a legjobban harcolni a szegénység ellen? Száz meg száz, a gondolkodást alapjaiban megváltoztató javaslat van gyakran a legszegényebbnek számító cigányok kezében. Csak lehetőségük nincs. Az iskolában szegregált osztályokban tanulnak - a roma gyerekek legalább fele ilyen intézményben tanul -, se nyelvet, se informatikát nem tudnak elsajátítani. Amivel viszont ezeknek a fiataloknak elrabolják a jövőjét. Hosszútávra kellene megtanítani nekik olyan dolgokat, amelyek piacképes tudást jelenthetnnek számukra. Hogy végre ne értelmetlen háromhónapos képzések papírjait lobogtassák. A cigányok évszázadok alatt felhalmozott, így a kovácsolásban, a mezőgazdaságban, a vályogvetésben is szerzett tudása rendkívül sokrétű - amit akár egy rendes telepfelszámolási programban is hasznosíthanának. Amellett, hogy új jövőképet kapnának, aktív részesei lehetnének. Kérdezem: lehet úgy európai romastratégiánk, hogy közben fogalmunk sincs, hová jutnak a pénzek? A tervezés, a végrehajtás és az ellenőrzés folyamatában nem vehetünk részt, miközben a kormány egyedüli hivatalos partnere az Országos Cigány Önkormányzat.

 

Eredmények nem is látszanak. A romák legelső és legfontosabb intézményét, az 1990 óta működő Magyarországi Roma Parlamentet kilakoltatással próbálta ellehetetleníteni a VIII. kerületi önkormányzat - aztán elállt tőle, mert kiderült, mégsem tartoznak a bérleti díjjal.

Azt nem tudom, a háttérben volt-e megegyezés, jelentkezett-e vevő az ingatlanért. De nem szabad elfelejteni: 2009-ben egyszer már megpróbálta eltávolítani a Tavaszmező utcából a civileket az akkori szociálliberális helyi vezetés. Azt kellett mondanunk, hogy Magyarországon még mindig nincs a legnagyobb lélekszámú - csak a kerületben legalább 20 ezer fős - kisebbségnek egyetlen normális kulturális intézménye. A mai kormány becsületére legyen mondva, többek között Kocsis Máté mostani fideszes polgármester, akkori alpolgármester hallgatta meg az érveinket, és hagyta magát meggyőzni. És a civilek elérték, hogy műemléki védettségűvé nyilvánítsák a legalább 20 milliót érő épületet. Jelenleg a Tavaszmező utca 6. az egyedüli hely, ahová például az Osztrák Gedengdienst (Holokausztemlékező-szolgálat) hoz látogatókat, ahová beesik a Európa Tanács tanácskozásának delegációja, mert azt hallotta, itt találkozhat roma képzőművészettel... De a Fidesz amúgy tájékozatlan, vélhetően erődemonstrációt fitogtatni akaró önkormányzati képviselője annyit mond, ez pusztán gazdasági ügy.

Piaci alapokra kívánják helyezni a bérbeadást, mondták, és ezért az épület hasznosítására pályázat kiírását lebegtették.

Egy ideig érv volt, hogy lesz, de nincs ilyen pályázat. Ha készül, nem tudunk róla, és reméljük is, hogy tényleg nem lesz. Szilárd meggyőződésem, hogy ez a képviselő Józsefvárost és a Fideszt is csapdába csalta, talán lejáratni akarta őket. De ha mégis arról van szó, hogy több pénzt szeretne kapni az önkormányzat, miért nem lépett élő kapcsolatba a civilekkel? Amikor a Roma Parlament finaniciális gödörben volt, egyből beperelték - amikor fizettek volna, azt mondták, addig ne fizessetek, míg nem kötünk új szerződést. Ami pedig sosem érkezett meg. Enyhén szólva civilellenes az a követelmény is, hogy a VIII. kerületben székelő valamennyi szervezet készítsen éves jelentést arról, a kerületnek mi haszna van abból, hogy létezik. És mi haszna van abból bármelyik kerületinek, hogy a Phralipe Független Cigány Szervezet, úgy is, mint egyetlen ilyen, lakhatást teremtett a romagyilkosságok áldozatai családjának? És ha gyakorlati haszna nincs belőlük, lökjék ki őket? Inkább megérdemelnék, hogy a kerület részt vállaljon a költségekből.

Mintha kissé gyengült volna a Jobbik az elmúlt hónapokban, noha valószínűleg 2014-ben is bejutnának a parlamentbe. Nem várható, hogy egyszer elkopik a gyűlöletpolitika?

Gyöngyöspata példájával cáfolnék. Egy település elitje, ha nem tud egymással megegyezni, hogy kinek kellene kezébe vennie a helyi gondokat, akkor nagyon könnyen manipulálhatóvá válik a helyzet. És egy politikai konfliktust könnyen etnikai konfliktusként tudnak feltüntetni - ezt használja ki a Jobbik. Az volt az érv, azért kell odamenni masírozni, mert egy idős férfi öngyilkos lett, mert a cigányoktól nem volt békessége. És valóban a cigányok ölték meg? Gyöngyöspatán korábban nem volt etnikai konfliktus.

Naív volt a kérdésem, hiszen nem a Jobbik támogatottságától függ, hogy masíroznak-e egy településen vagy sem... 


Ez így van. De nem szabad mindent etnikai konlfiktusként feltüntetni, ahogy a Jobbik. Sem a föld, sem a szociális problémák, sem a bűnözés kérdése nem az, ez csapda. Két kérdés van, ami a cigányság szempontjából égető. Az egyik egy objektív, vállalható cigánykép hiánya. Ez persze etnikai kérdés, sem a kisebbségnek, sem a többségnek nem mindegy, mit gondolnak rólunk. A másik a versenyképesség: tudunk-e eleget valaimiről, hogy a versenybe be tudjunk szállni? Minden más a többség kérdése. A nácizmus is: attól, hogy minket kiírtanak, a gondolkodás megmarad, és találnak más bűnbakot, következő célpontot. A bűnbakkeresés mindig csak az első lépés. És a történelmi jóvátétel azóta sem történt meg, ami olyan traumát jelent, aminek a feldolgozása erősen késlekedik.

Van arra utaló jel, hogy ez be fog következni? 


Iszonyatos felelőssége van az értelmiségnek és a pártoknak, hogy ez nem történt meg. A roma holokauszt áldozatainak is csak 2006 óta van emlékműve a Duna-parton. Míg volt aki harcoljon és követelje a német államtól, hogy a zsidó áldozatokat pontosan számba vegyék, a cigányokért ezt nem tették meg, máig nem tudni, mennyien pusztultak el. Az 1957-től '61-ig működött Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége első dolga volt, hogy az áldozatokat megpróbálja listára venni. Van forrás, ami 28 ezer elhurcolt magyarországi cigányt említ, míg a háborúhoz legközelebb eső időszakban Erdős Kamill, aki bejárta Magyarország összes cigánytelepét, még 50 ezer áldozatról beszélt. A mostani publikációkban meg 5000-ről van szó. Ez a legnagyobb baj: mindaz, ami a romákkal ma megtörténhet, egyenes következménye az elhazudott történelemnek. És ebben a képletben szükségszerű volt a Jobbik megjelenése: mert a struktúrával van a baj. A demokráciát nem gondolja komolyan az ország, mert egyszerűen nem gondolja, hogy minden egyes polgárát egyforma jogok illetik meg.

Most, hogy formálódik a Bajnai-Milla-Szolidaritás-féle választói összefogás a kormány leváltására, mi lenne szerencsésebb a cigányságnak, "beállni" mögéjük, vagy saját pártba tömörülni?


Olyan, hogy "cigányság" általában, nincs. Vannak emberek, akik szavaznak oda, ahova ők akarnak. Ha a cigányok megszervezik magukat, mint politikai entitást, akkor jól teszik, ha középen maradnak. Mert - és ezt úgy látom, még nem vették észre - nekünk egyedül középen van helyünk. Akárki kormánya, akármelyik erő is lesz az ország élén, a kisebbségünk érdekében nekünk velük majd tárgyalni kell. És ha a cigányok megszerveznék magukat annak érdekében, hogy menjenek el szavazni, a mérleg nyelve lehetnénk! Ám attól a magasságos Jóisten óvjon egy ilyen cigány szerveződést, hogy a kezdetektől elkötelezze magát. Olyan önálló arcot, politikát kell mutatni, ami mozgósíthat másokat, ami megmutathatja, hogy előítéletesek a pártok, amikor azt hiszik, a cigányok nem szavaznak. Dehogynem! Még ebben a hülye regisztrációs rendszerben is, meg kell mutatnunk, csak azért is. Demokratikus alapjog, hogy mindenki választhat és választható, és ha ezzel a jogukkal nem élnének, sajnos azt kell mondanom, üljön szépen jobbikos kormány a nyakukba! Mert akkor megérdemlik. Hiába ülnek és várják a megváltót, a saját vezetőikért ők a felelősek: minden egyes felnőtt, ép ésszel gondolkodó ember.

Az emlékezet léte vagy hiánya - a nagyszabású programsorozat a MÜPÁ-ban folytatódik

Van-e különbség népírtás és népírtás között? Miért hiányos a történelmi emlékezet? Akar-e szembesülni az utókor a sokszor gyalázatos történelmével? - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegettek az Urániában az Auschwitz-rekviem programsorozat keretében egy hete megrendezett dokumentumfilm fesztivál alkotásai. Melyeket a mozi két termében is teltházas érdeklődés kísért; a filmek a náci népírtás borzalmain át a roma holokausztot, a ruandai polgárháborút és a kambodzsai tragédiákat is bemutatták.


A fesztivál csak az első állomása volt az idén 20 éves Romedia Alapítvány nagyszabású sorozatának. Kedden ugyanis Roger "Moreno" Rathgeb zeneszerző művével, az Auschwitz-rekviem hangversenyével folytatódik a Művészetek Palotájában este fél 8-tól. A holland szinti roma zeneszerző műve a náci üldözés áldozatainak állít emléket, és felhívja a figyelmet a tragédia elfeledett aspektusára: félmillió roma elpusztítására. A koncertet - melyet Budapesten kívül Amszterdamban, Frankfurtban, Prágában, Varsóban és Bukarestben is bemutatnak - Gulyás Márton, a Krétakör vezetője rendezte. "Az emlékezet őrzése és a hiány egyszerre jelenik meg a koncerten: a közönség soraiból fölállók kőbe vésett nevek átadásával figyelmeztetik egymást az áldozatok emlékének őrzésére. Azzal pedig, hogy közben néhányan elhagyják a nézőteret, az utánuk hagyott űrrel kívánják gondolkodásra késztetni a közönséget" - mondta a várható koreográfiát Daróczi Ágnes.Ezzel sincs vége, mert a Francia Intézetben november 15-23. között látható a német expresszionizmus művésze, Otto Pankok, és az Ausztriában élő roma származású képzőművész és holokauszt-túlélő, Ceija Stojka kiállítása.

Barna L. Norbert


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   orsós  | 2012 November 06 15:20:42 like(0) dislike(0)

Daróczi Ágnes!

Végtelenül unalmas, agresszív, hisztériás alkat. Egyetlen gondolat jó: az ÖVÉ!

Elnézést, de ez az igazság. A jobbik erősödik, veszélyes.

#1   3698741  | 2012 November 06 12:52:15 like(0) dislike(0)

Örülök Daróczi Ágnes gondolatainak,hogy megosztotta velünk.

Szeretném, ha valós, érdemi lehetőséget, kiútat mutatna az oldal az életben maradásra, a megélhetésre nekünk cigányoknak.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt