HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elkészült a berlini cigányholokauszt-emlékmű

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, holokauszt, berlin
2012 Október 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Két évtizedes hányattatás után elkészült a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai cigányok emlékműve Berlinben. Az alkotást szerdán avatja fel Angela Merkel német kancellár.

Hirdetmény

A német kormány 1992-ben kötelezte el magát a náci uralom alatt Európában meggyilkolt cigányok előtt méltó módon tisztelgő nemzeti emlékmű létrehozására. Az építkezés 2004-ben kezdődött, és a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt az átadási határidőt többször módosítani kellett.

A német főváros központjában, a Brandenburgi kapu és a Reichstag – a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag épülete- tőszomszédságában elhelyezett emlékművet Dani Karavan, a tájba belesimuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A tájművészet képviselőjeként számon tartott művész a ligetes területre egy kör alakú fekete gránitmedencét tervezett, amely néhány centiméterre kiemelkedik a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején a cigányokat megbélyegző háromszög alakú jelvényre.

A látogatók a cigányok üldöztetéséről a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhatnak. Az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és közösen mint egy gyászmenet vonulnak az emlékmű körül.

Az emlékműavató ünnepség köré a Németországi Szintik és Cigányok Központi Tanácsa előadásokból, kiállításokból, koncertekből álló rendezvénysorozatot szervezett. Pénteken Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének részvételével megnyitották A cigányok és szintik elleni holocaust és a jelenkori rasszizmus Európában című kiállítást; a Gestapo – a náci politikai rendőrség – egykori berlini központjának maradványainál létesített dokumentációs központban kapott helyet.

Az ünnepséget és a rendezvénysorozatot szerdán koncert zárja, amelynek programját Snétberger Ferenc gitárművész-zeneszerző állította össze. A hangverseny első részében a Concerto Budapest Zenekar előadja Snétberger Népem emlékére című művét, a második részben pedig bemutatkoznak a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt