2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma Parlament: jogtalan a bérleti szerződés megszüntetése
2012. 10. 11. 00:00

A Magyarországi Roma Parlament szerint jogtalan józsefvárosi irodájuk bérleti szerződésének megszüntetése, amiről mindössze négy napja tud a szervezet.

Zsigó Jenő elmondta: a bérleti szerződés felbontásáról nem értesítették a szervezetet, egy korábbi önkormányzati bizottsági ülésre sem hívták meg őket, és a szerdai testületi ülésen is csak egyetlen felszólalási lehetőségük volt.
    

 

Hozzátette: mindössze az önkormányzat vagyonkezelő intézménye megbízásából kaptak egy értesítést arról, hogy október 17-én lesz a szervezet kilakoltatási pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
    

 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint nem született döntés a Magyarországi Roma Parlament által használt józsefvárosi iroda újbóli bérbeadásáról a kerület városgazdálkodási és pénzügyi bizottságának szerdai ülésén. 
    

 

A Roma Parlament 1993 óta használja a Tavaszmező utcai, 214 négyzetméter alapterületű irodát, havonta mintegy 18 ezer forint kedvezményes bérleti díjért. A szerződést 2009 nyarán felmondták az épület hasznosítására vonatkozó tervek miatt, de másfél hónappal később újra megkötötték. Két évvel később, 2011 szeptember 30-án ismét felmondták a szerződést, miután a Magyarországi Roma Parlament több mint 150 ezer forint bérleti és több mint 30 ezer forint használati díjhátralékot halmozott fel. A hátralék behajtására és a helyiség kiürítésére jogi eljárás indult.
    

 

A szervezet a díjhátralékot kamataival együtt megfizette 2012. január 31-ig, majd új bérleti szerződést és kedvezményes közös költséget kérelmezett. A pert ekkor rövid időre felfüggesztették, de - miután a szervezet újabb hátralékot halmozott fel -, folytatódott. Szeptember végére háromhavi tartozásuk volt, amit október elején egyenlítettek ki, de érvényes szerződésük nincs - tájékoztatott az önkormányzat.
    

 

A Fővárosi Cigány Önkormányzat kedden közleményben tiltakozott a bérleti szerződés megszüntetése ügyében és méltatlannak nevezte a kerület hozzáállását. Közleményükben hangsúlyozták, hogy nem értik az önkormányzat előterjesztését. "Azt végképp nem, hogy milyen jogszabályi hivatkozással kívánja ezt megtenni" - olvasható a közleményben.