2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jogerős életfogytiglan a pécsi kézigránátos támadónak
2012. 10. 11. 00:00

Helybenhagyta a 2008. novemberi, két halálos áldozatot követelő pécsi kézigránátos gyilkosság tettesének életfogytiglani fegyházbüntetését a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős határozatában.

A Krémer László vezette büntetőtanács döntése értelmében Bogdán Jenő legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. Társai közül az ítélőtábla helybenhagyta a korábban 15 év fegyházbüntetéssel sújtott Bogdán János büntetését is, Balogh Sándorét pedig 10 évről 12 év fegyházra súlyosbította. Utóbbi élettársát, a korábban 12 év fegyházra ítélt O. Zsanettet bűncselekmény hiányában felmentette.

 

A táblabíróság a három férfit előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt marasztalta el jogerősen. O. Zsanett ügye azonban a Kúria elé kerül, mert esetében az ügyész bűnösség megállapításáért, büntetés kiszabásáért fellebbezett.

2012. október 11. A 2008 novemberében történt két halálos áldozatot követelő pécsi kézigránátos gyilkosság vádlottjai ülnek büntetőperük tárgyalásán a Pécsi Ítélőtáblán 2012. október 11-én.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

 

Bogdán János volt rendőr és testvére, Bogdán Jenő egykori kővágószőlősi roma kisebbségi képviselő 2008 nyarán állapodott meg abban, hogy megleckéztetik az előbbi férfi szomszédját, akivel régóta haragban állt. A későbbi sértett éjjelente rendszeresen hangosan hallgatott zenét az autójában, a kutyája pedig többször megkergette Bogdán János gyerekeit és vendégeit. Amikor Bogdán János mindezt szóvá tette, a szomszéd megfenyegette, hogy megöli őt és a családját.

 

A Bogdán testvérek felvették a kapcsolatot az Alsószentmártonban lakó Balogh Sándorral, hogy rávegyék, dobjon be kézigránátot haragosuk házába. Ennek érdekében még a helyszínre is elvitték, de Balogh végül nem vállalta a feladatot, a gránátot viszont megszerezte nekik.

 

A robbanószerkezetet Bogdán Jenő 2008. november 18-án éjjel dobta be a Fejlődés utcai ingatlan hálószobájának ablakán. A gránát az ágyra esett és felrobbant, ennek következtében a házban lakó férfi és élettársa a helyszínen meghalt, a gyermekek nem sérültek meg. A kicsiket a másik helyiségben tartózkodó nagyobbik lány vitte el a halott szülők mellől, és ő értesítette a rendőrséget.

 

A rendőrség 2009 februárjában fogta el a testvérpárt a bűncselekmény feltételezett elkövetőiként, társaik később kerültek rendőrkézre. A nyomozók a rasszista indítékot már a tett után nem sokkal kizárták.

 

A bíróság az eljárás során beszerzett bizonyítékok, a vádlotti és tanúvallomások, a poligráfos és szakértői vizsgálatok, a telefonok híváslistái és egyebek mellett a titkos adatgyűjtés eredményeit értékelve következtetett a bűncselekményt tagadó férfiak bűnösségére.

 

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék még úgy találta, hogy a bűncselekményben O. Zsanett is részt vett azzal, hogy biztosította a helyszínt, amikor Bogdán Jenő bedobta a kézigránátot az épületbe. Ezt az ítélőtábla azonban nem találta megalapozottnak.

 

A csütörtöki ítélethirdetést a sajtó és a hallgatóság is nagy érdeklődéssel kísérte. A tanácsvezető bíró indoklását egy fiatal nő zavarta meg, aki felállt a zsúfolásig megtelt teremben, és el akarta mondani az üggyel kapcsolatos véleményét, de a helyiségbe hívott rendőröket látva elállt a szándékától, és kiment.