2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emlékoszlop a cigányzenészeknek
2012. 10. 09. 00:00

Mány – Az évszázadokon át a falu népének a muzsikát, a hangszeres zenét jelentő jeles műfajt művelő cigányzenészeknek állítottak emlékoszlopot a községben.

A gépzene teljes térhódításával szorult háttérbe az élőzene világszerte, a magyar kultúrkörben pedig ezzel párhuzamosan a cigányzene is. Az évszázados  tradíciókhoz hozzátartozott a műfaj, művelőikről azt tartották: vérükben hordozzák a zenét. Az önálló társadalmi rétegként számon tartott muzsikus cigányok száma sajnos, mára megfogyatkozott, de az idősebbek kezében ma is torokszorító szépséggel szólalnak meg a régi dallamok a „szárazfán”, azaz a hegedűn, valamint a brácsán, cimbalmon, klarinéton. Mányon, a Mátyástelepnek nevezett részen száz évnél régebben élnek cigányok. Tény, a falu szegény szögletének számított mindig ez a rész, ám nevessé vált zenészek indultak útnak, s még többen, akik a helyi és környékbeli mulatságok kedvelt „cigánybandáinak” tagjaként tettek szert elismerésre.

 

A Mátyástelepen felállított emlékoszlopon tizennyolc név olvasható – mindkét felekezet papja megáldotta (Fotó: Ugron Zoltán)

 

 

Az emlékoszlop állításának ötlete Sándor Rudolftól származik, s közösségi szándék lett belőle. Jótékonysági bált szerveztek, amelynek teljes bevételét a faragott faoszlopra szánták. A rajta szereplő tizennyolc nevet a helyi megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kézműves műhely vezetője, Marlok Tamás faragta bele. Ugron Zoltán polgármester és ifjabb Bogdán János, az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzat szóvivője leplezte le az oszlopot, Greznár Zoltán és zenekara muzsikájának aláfestésével.

 

 

Ugron Zoltán személyes élményét is megosztotta hallgatóságával az ünnepélyes avatón. A történelmi családnevet viselő polgármester édesapja több mint tíz évet húzott le politikai fogolyként a Rákosi időben, a család a Kádár-rendszerben is különös „figyelemben” részesült. A diplomás Ugron Zoltánt munkásszázadhoz vezényelték, amelynek 80 százaléka cigány fiúkból állott. A képzetlen férfiakat nehéz építőmunkákra fogták, este azonban előkerültek a hangszerek, és a társalgóban nagy közös muzsikálások zajlottak, idézte meg a múltat a polgármester, aki annak idején csatlakozott a zárt körhöz, amelyik őt befogadta. Évtizedek után is él benne az akkori hangulat, amely felemelte mindannyiukat a hétköznapokból, mondta. Beszédében hangsúlyozta: ez az emlékoszlop arra emlékeztet, hogy a mányi cigányok között mennyien öregbítették a falu hírnevét munkájukkal – a zenéléssel. A Mátyástelep e szöglete eddig is kitűnt szép virágoskertjével, amelyet az itt lakók óvtak és gondozták szeretettel. A felavatott emlékoszloppal az elődöknek tisztelegnek.