HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: nem kell a magyar romák tömeges hazatérésére számítani Kanadából

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Október 09    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Nem kell számítani a magyar romák tömeges hazatérésére Kanadából, mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter telefonon az MTI-nek hétfőn, Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszterrel folytatott budapesti találkozója után. A magyar miniszter arról is beszélt, hogy a kanadai kormány szigorításainak köszönhetően a jövőben már nem éri meg haszonszerzésből politikai menedékjogot kérni az észak-amerikai államban.

Hirdetmény

Balog Zoltán elmondta, kollégájával egyebek mellett arról tárgyaltak, mi az, ami a magyar romákat Kanadába vonzza, illetve mi az oka annak, hogy Magyarországról eltávoznak. Közölte, arról tájékoztatta Jason Kenney-t, hogy politikai okokból senkinek sincs oka elhagynia Magyarországot. Mint fogalmazott, hazugság azt állítani, hogy Magyarországon bárkit szervezetten üldöznek.   


 

Jelezte ugyanakkor, kollégájának őszintén beszámolt azokról a nehézségekről is, amelyek nemcsak a romákat, hanem a Magyarországon élő valamennyi szegény embert érintik, továbbá ismertette azokat a kormányzati programokat is, amelyekkel segíteni próbálnak rajtuk.
    


 

Balog Zoltán utalt arra, hogy korábban Kanada "nagyvonalú" szociális ellátórendszert biztosított a bevándorlóknak, és ez vonzó lehetett az oda érkezőknek. Jelezte ugyanakkor, hogy Kanada azóta súlyosan korlátozta a kedvezmények igénybevételi lehetőségét, így már senkinek sem ajánlják, hogy ott "nyomós ok nélkül" politikai menedékjogot kérjen. "Aki most oda érkezik, az már nem fog minden kedvezményt megkapni azonnal csak azért, mert azt mondja, hogy ő politikai menekült" - fogalmazott Balog Zoltán.
    

 

Elmondta, a kanadai miniszter megnyugtatta, hogy a magyar romák tömeges, hirtelen hazatérésével Magyarországnak nem kell számolnia, Kanada erre nem kényszeríti az érintetteket. Jelezte, jelenleg "tízezres nagyságrendben" élhetnek magyar romák Kanadában.
    

 

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy Kanada indított egy visszatérést segítő, ösztönző programot, amelyben ingyenes repülőjegyet, illetve természetbeni támogatást is adnak. Hozzátette: ebben a programban eddig mindössze 31 magyar roma vett részt, így nincs szükség a magyar kormány különleges intézkedésére.
    

 

Közölte, Kanadában olyan rendszert alakítottak ki, hogy mostantól senkinek ne érje meg haszonszerzésből politikai menedékjogot kérni. Hozzátette: más kérdés, ha valaki Kanadában gazdasági tevékenységet akar folytatni, vagy munkát keres.
    

 

Kérdésre közölte azt is, hogy a találkozón nem esett szó a Magyarországgal szembeni vízumkényszer bevezetéséről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt