2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: Pollák romareformja sikertelenségre van ítélve
2012. 10. 08. 00:00

A civil szervezetek, a parlamenti pártok és a roma aktivisták hétfőn Peter Pollákkal, az új romaügyi kormánybiztossal tárgyaltak. Az Egyszerű Embernek bőven jutott a kritikából.

A civil szervezetek, a parlamenti pártok és a roma aktivisták hétfőn Peter Pollákkal, az új romaügyi kormánybiztossal tárgyaltak. Az Egyszerű Embernek bőven jutott a kritikából. 

 

Pollák meghívását néhány tucatnyian fogadták el, a találkozóra a parlamentben került sor. Az új kormánybiztos tíz pilléren alapuló romaügyi reformját a legélesebben Irena Bihariová, az Emberek a rasszizmus ellen társulás munkatársa bírálta. Elmondása szerint a romapolitika az internetes fórumozás színvonalára csökkent, az egész kezdeményezés pedig a romák démonizálásán alapul. Úgy véli, a romaügyi biztos tézisei csak a nyilvános igényeket akarják kielégíteni, és a kezdettől fogva sikertelenségre vannak ítélve.

 

Felrótta a kormánybiztosnak, hogy retorikájában nem mutat rá a roma kisebbség „történelmi szegénységének és perifériára szorításának” problémájára, és nem figyelmezteti a közvéleményt a szociális juttatásokkal kapcsolatos félreértésekre sem. Szociális segélyezésre ugyanis nem csak romák vannak rászorulva. 

 

Ebből kifolyólag a szociális segítség lefaragását elsősorban a többségi lakosság érzi meg. A nem roma lakosok így egyre inkább a romákat fogják hibáztatni helyzetükért, és a kisebbség még inkább a társadalom szélére sodródik. Az aktivista szerint a többség és a roma kisebbség közti társadalmi olló gyorsan szétnyílik. „A többség haragja nem kerüli el önöket, még ebben a választási időszakban önökre fog találni” – üzente a reform készítőinek. „A nyilvánosság már nem tolerál több kísérlet-tévedést, a reakció pedig valószínűleg nem ártalmatlan kocsmai morgolódás, hanem erőszakos tevékenység lesz” – jegyezte meg. 

 

Rámutatott: a marginalizált roma közösségek nem képesek felforgatni az államháztartást, és egyáltalán nem ez a csoport szívja fel a legnagyobb mértékben a szociális segélyeket. „Nem értem, hogy ha szociális politikát készítünk, miért indulunk ki mindig abból, mit vehetnénk el a romáktól“ – mondta. Bihariová azt várta, hogy Pollák „roma Ghandi“ lesz, és lesz bátorsága kiállni a közvéleménnyel szemben, és kimondani, hogy ezeknek az embereknek ugyan nincsenek munkavégzési szokásai, de ne tegyünk úgy, mintha ők kapnák a legtöbb szociális segélyt. 

 

Pollák azzal védekezett, hogy a vitázó feleknek a konkrét intézkedésekre kellene összpontosítaniuk, nem pedig egy olyan dolog bírálatára, melyet még nem is láttak. Elismerte: az egész problémáról ilyen szűkös keretek között nem lehet vitázni. A hétfői találkozó elmondása szerint csak arra szolgált, hogy a résztvevők az utolsó pillanatban valamit megváltoztassanak, vagy valamivel hozzájáruljanak az ügyhöz. 

 

A reformtervezetet, mely tíz pilléren alapul, és körülbelül 100 intézkedést tartalmaz, október 15-én mutatja be Pollák és a belügyminisztérium. A kormánybiztos elmondása szerint nem akarja csökkenteni a civil szféra feladatait, ezért a szervezeteket aktívan be akarja kapcsolni a reformba.