2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szerb cigánylányokat kényszerítettek rablásra Franciaországban
2012. 10. 01. 00:00

Tizenkét személy ellen vádat emeltek Franciaországban azzal a nemzetközi hálózattal kapcsolatban,amely Szerbiában "vásárolt" cigánylányokat kényszerített betörésre-közölték francia rendőrségi források

A többségében szerbiai romákból álló gyanúsítottakat bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelemmel és bűnszövetkezetben elkövetett lopással vádolják - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Virginie Girard, az észak-franciaországi Lille ügyészhelyettese. 
    

 

A nyomozás az év elején kezdődött a város környékén, ahol egy banda körül kiépült nemzetközi bűnügyi hálózat azért vásárolt meg nagykorú fiatal lányokat, hogy betörésre kényszerítse őket. Az "első osztályú tolvajnőket" a családjaiktól vették meg Szerbiában házassági ígérettel, majd Franciaországban továbbadták őket - mondta Eric Matyn, a csendőrség parancsnoka. 
    

 

Elmondása szerint a lányoknak a képességeik szerint emelkedett az áruk. "A gyengébb tolvajlányok 40 ezer eurót értek, de az őt kitartó ügynök akár 70 ezer euróra is felvitte egy lány árát, ha a kitűzött célt teljesíteni tudta" - tette hozzá a nyomozás vezetője. Amennyiben egy lányt kiszúrt a rendőrség, a banda kivonta őt a forgalomból és 2-3 hónapra egy "védett házban" rejtette el, majd újra munkára fogták vagy pedig továbbadták. A francia rendőrség szerint "egy profik által jól szervezett hálózatról" volt szó. A lányok egy részét fizikai erőszak is érte, az útleveleiket pedig elvették tőlük.  
    

 

Az üggyel kapcsolatban kedden 16 személyt tartóztattak le, 12-t Franciaországban, 3-at Belgiumban és egyet Németországban, három további személy ellen pedig európai körözést adtak ki. 
    

 

A hálózat felszámolásakor a rendőrség több mint kétszáz luxuskarórát, 14 kilogramm arany ékszert és luxustárgyat, valamint 40 ezer euró készpénzt foglalt le. A lefoglalt zsákmánynak az összértéke több százezer euróra becsülhető.   
    

 

A francia rendőrség az elmúlt héten két hasonló jellegű hálózatot számolt fel. Csütörtökön egy kiskorúakat foglalkoztató, szintén szerb betörői hálózatot lepleztek le. Azzal az üggyel kapcsolatban nyolc szerb állampolgárságú vagy származású személyt vették őrizetbe. A nyomozás 2011 elején indult meg Párizs környékén, miután egy betörés kapcsán egy kiskorú szerb állampolgárt előállítottak. A nyolc hónapig tartó nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy Franciaországba rendszeresen hoznak Kelet-Európából roma kiskorúakat, akiket cigánytelepeken vagy üres lakásokban helyeznek el és csoportos betörésekre kényszerítenek. A gyerekeknek napi 20 gramm arany ellopását írták elő, ékszer vagy óra formájában.
    

 

Kedden egy párizsi előváros egyik cigánytelepén 11 személyt állítottak elő azzal a gyanúval, hogy romániai roma gyereket kényszerítenek zsebtolvajlásra Párizsban. Ezzel az üggyel kapcsolatban három személyt Romániában is őrizetbe vettek. A nyomozást 2011 augusztusában a rendőrség gyermekvédelmi szolgálata kezdte meg mobiltelefonok lopása kapcsán. A nyomozók azonban gyorsan azzal szembesültek, hogy egy Franciaországban és Romániában jól megszervezett hálózattal van dolguk, amely kiskorúakat rendszeresen és szisztematikusan kényszerít lopásra Párizsban. A gyerekeknek napi két-három okostelefont és egy-két pénztárcát kellett ellopniuk. Amennyiben nem érték el a kitűzött célt, nadrágszíjjal kaptak verést és éheztették őket. Az ügyészség szerint a gyerekek úgy becsülték, hogy fél év alatt megközelítőleg 70 ezer euró "bevételt" jelentettek a kitartóiknak.