HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A rendőrség nem működik közre a krasznahorkaváraljai illegális roma telep"eltakarításában"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, szlovákia
2012 Szeptember 27    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Szlovákia - A rendfenntartásban segítséget nyújt az önkormányzatnak, de a krasznahorkaváraljai illegális roma telep szombatra jelzett eltávolításában nem működik közre, és az esetleges kihágásokat és jogsértéseket megakadályozza a rendőrség - közölte Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány csütörtöki pozsonyi tájékoztatóján.

Hirdetmény

A bejelentésre azzal összefüggésben került sor, hogy szeptember 29-re hirdette meg honlapján a krasznahorkai vár tövében lévő roma telep nyilvános "eltakarítását" az ingatlan társtulajdonosává vált Marián Kotleba, a szlovák sajtó által szélsőségesnek nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke, aki a "takarításhoz" rendőrségi biztosítást kért.
    

 

Tibor Gaspar elmondta: nem tesznek eleget Kotleba kérésének, mivel a kért közreműködésre a rendőrségnek nincs jogi alapja. Rendőrségi közreműködést ugyanis a vonatkozó jogszabályok szerint csak a végrehajtó hatalomnak nyújthatnak, továbbá az igénylő nem rendelkezik jogerős bírósági végzéssel az ingatlanján lévő épületek elbontására. Hozzátette: mivel megállapítást nyert, hogy az érintett ingatlanon hét, falakkal rendelkező épület is áll, azok esetleges eltávolítása pedig engedélyhez kötött, és semmiképpen sem azonosítható "szemételtakarítással".
    

 

Az országos rendőrfőkapitány rámutatott: a vonatkozó törvényi szabályozás szerint, attól, hogy egy épület illegálisan épül fel egy földingatlanon, még nem kerül a telek tulajdonosának birtokába. Ezért a roma telepet alkotó épületek esetleges erőszakos eltávolítása törvénybe ütköző lenne, és az azt megvalósító személyek ellen a rendőrség idegen tulajdon megkárosítása miatt indíthatna eljárást.
    

 

Tibor Gaspar ezzel és Marián Kotleba szombatra jelzett "takarításával" összefüggésben hangsúlyozta: a rendőrség felkészült arra, hogy szükség esetén minden segítséget megad Krasznahorkaváralja önkormányzatának a törvény betartásához. Emlékeztetett: az önkormányzatnál eddig senki nem élt a "tömeges megmozdulásokra" vonatkozó bejelentési kötelezettséggel, így az ebből adódó esetleges szabálysértések ellen is készek fellépni.
    

 

A Krasznahorkaváralján lévő roma telep esetleges, erővel történő felszámolása ellen a múlt héten több szlovákiai civil szervezet is tiltakozott. Frantisek Tanko, a Szlovákiai Roma Unió Pártjának (SRÚS) elnöke azt mondta: legalább kétezer roma készül Krasznahorkaváraljára szeptember 29-én, hogy megvédjék a roma telepet. A szervezet ezt a szándékát azóta nem erősítette meg. Az információt - taktikai megfontolásra hivatkozva - az országos rendőrfőkapitány sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.
    

 

Bollo Péter Krasznahorkaváralja polgármestere a szombatra jelzett "takarítás" kapcsán az MTI-nek azt mondta: az illegális roma telep több évtizedes múltra visszatekintő probléma, de valós megoldást még egy kormányzat sem tudott nyújtani.
    

 

A polgármester szerint a településen közel kilencszáz roma él, egyharmaduk lakik az illegális telepen. Rámutatott: az ott élő romák már korábban kezdeményezték, hogy a falu vásárolja meg számukra a földterületet, aminek a költségeit majd részletekben megtérítik, de erre anyagiak híján az önkormányzatnak nincs lehetősége. 
    

 

"A falu nem bank, és ez nem is lenne szerencsés megoldás, hiszen az ott élők nagy részének van állandó lakhelye, részint itt a faluban. Van olyan ház, ahol több mint negyvenen vannak bejelentve" - szögezte le Bollo Péter. Hozzátette: a helyi romákkal rendkívülinek nevezhető problémáik nincsenek, de azóta, hogy márciusban két roma gyerek eldobott égő cigarettája miatt kigyulladt a krasznahorkai vár, jelentősen romlott megítélésük a faluban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt