2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma holokausztra és az oktatásra összpontosít a RIÉP horvát elnökségének idején
2012. 09. 26. 00:00

A roma holokauszt kutatására és az oktatásra, azon belül is a fiatalok felkarolására helyeződik a hangsúly a nemzetközi Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) horvát elnökségének idején.

Oktatás terén Magyarország már a megvalósításnál jár, mivel elsőként adta le a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, kiemelve az "Európában, de valószínűleg az egész világon teljesen egyedülálló" roma keresztény szakkollégium programját, amely roma és hátrányos helyzetű hallgatókat karol fel.

 

A program keretében a fiatalok mentori támogatást és ösztöndíjat kapnak, ezért cserébe az az elvárás velük szemben, hogy segítsék a következő nemzedéket.     "Ez alapelv: valamit valamiért, tehát a támogatásért cserébe elvárásaink vannak, és ezt többször szeretnénk nagy plénum előtt elmondani" - fűzte hozzá Langerné Victor Katalin a zágrábi nemzetközi találkozó kapcsán.     

 

A magyarországi történelmi egyházak által 2011-ben alapított Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat programja tavaly 70, idén pedig 100 hallgatót érint.     

 

Hatalmas munka lesz a horvát állásfoglalásban prioritásként megjelölt másik téma, aroma holokauszt kutatása, "de, hogy szükség van rá, ez egészen biztos" - szögezte le a helyettes államtitkár. Becslések szerint a térségben országonként több tízezerre tehető azok száma, akiket érintett a roma holokauszt. A Wallenberg Év révén Magyarország ehhez a témához is tud csatlakozni.     

 

A Roma Integráció Évtizede Program (2005-2015) a romák társadalmi-gazdasági helyzetének, társadalmi befogadásának erősítése céljával létrejött nemzetközi kezdeményezés jelentős roma lakossággal rendelkező európai országok között. Kormányzatokat, civil szervezeteket és kormányközi szervezeteket tömörít. Az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás problémáira összpontosít, valamint a szegénység elleni küzdelem és a diszkrimináció elleni fellépés szükségességére hívja fel a  figyelmet.     

 

Jelenleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szerbia és Spanyolország, illetve megfigyelőként Szlovénia résztevője a RIÉP-nek, Koszovó pedig beadta csatlakozási kérelmét. Az elnökségi feladatokat 2012 július elseje óta - fél évig - Horvátország látja el.