HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Aktivisták tiltakoznak a szlovák kormány roma akcióterve ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Szeptember 20    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Robert Fico kormánya közzétette azt a tíz alappillért, melyre a romapolitika fog épülni. Az intézkedések hangneme ugyanakkor megijesztette az aktivistákat, akik szerint káros folyamatokat jelez elő az erődemonstrációnak szánt csomag.

Hirdetmény

A Smer-kormány új romaügyi kormánybiztosa október elejétől Peter Pollák (Egyszerű Emberek) lesz, s ezzel kapcsolatban mutatták be az intézkedések alappilléreit is, míg a konkrét javaslatok kidolgozása a pillérek szellemében még egy-két hónapig húzódik el.

 

A pillérek között megtalálható, hogy az állami szociális segélyek formája és összege az állampolgár hozzáállásától függ majd az államhoz, a családhoz és a társadalomhoz. Az állam beavatkozását a gyermekek nevelésébe a családok rizikófaktora alapján bírálja el, rendszeresen, s hasonló rizikós kiértékeléseket kapnak az egyes községek is.

 

Az állam nem helyezheti bizalmát a felelőtlen szülőkbe azon a téren, hogy azok felelős gyermekeket nevelnek - áll egy másik pillérben, ahogy  az állam a közérdekű munkák minimális mennyiségét, valamint a szociális ellátórendszert is meg akarja változtatni. Az illegális telepekkel kapcsolatban megígérik a telektulajdonosok kárpótlását, majd megegyező áron megvásárlásra kínálják fel a telkeket a lakóknak. Az utolsó pillér arra vonatkozik, hogy a bűnözés kapcsán senki nem élvezhet felmentést szociális helyzetére vonatkozólag.

 

Az aktivisták szerint ijesztő a stílus

 

A romaproblémával foglalkozó szakemberek szerint a Robert Kaliňák (Smer) által bemutatott tíz pontos reform hangneme rendkívül problémás. "El lehet mondani, hogy leginkább az új kormánypolitika nyelvezete ijesztő" - jelentette ki a Milan Šimečka Alapítvány programigazgatója, Laco Oravec. Elmondása szerint a belügyminiszter sajtótájékoztatója olyan erődemonstrációnak minősült, melynek szinte gyűlöletkeltő volt.

 

Kaliňák az érintett sajtótájékoztatón a segélyeken élők helytelen viselkedésének végét helyezte kilátásba. "Ez tulajdonképpen a többségi társadalom felé való üzenet volt. Ez a fajta kommunikáció károsítja a romákról alkotott képet, teljesen ignorálja azokat, akik nem sértenek törvényt, nem használják ki a szociális rendszert, és a leszakadó területeken megpróbálnak méltóságteljesen élni. Ezekről egy szó nem esik a tézisek között" - mutatott rá Oravec.

 

Zuzana Kusá, a Szlovák Szegénységellenes Hálózat vezetője szintén nincs meghatva a pillérektől, ugyanúgy a "nyugtalanító" nyelvezettel van problémája. Miroslav Pollák, a távozó romaügyi kormánypiztos szerint egyrészt jó, hogy foglalkoznak a témával, másrészt viszont nagyon általános elvekről van szó, melyek valós alkalmazásának vegyes hatásai lesznek.

 

Vlado Rafael roma aktivista arra hívta fel a figyelmet a közzétett program kapcsán, hogy Peter Pollák, az Egyszerű Emberek új kormánybiztosa csapdába kerülhetett a megbízatás elfogadása kapcsán. "Már nem szabad ellenzéki képviselő, aki értelmes javaslatokat tesz a parlamentben, és kiegyensúlyozza a romákról alkotott képet. A koalíció szolgája lett belőle, akinek a tisztségért cserébe el kellett sajátítania a romaellenes hangnemet és radikális kollégái javaslatait" - mutatott rá Rafael.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt