2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elítélték Borovszky Tímeát
2012. 09. 01. 00:00

Felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Borovszky Tímeát, aki Hiller István oktatási minisztersége idején vezette a tárca esélyegyenlőségi főosztályát.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt egy év, egy esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Borovszky Tímeát, aki Hiller István oktatási minisztersége idején vezette a tárca esélyegyenlőségi főosztályát.

 

Borovszky Tímeát azzal vádolják, hogy miután Hiller István akkori oktatási miniszter megtagadta beosztottja fizetésemelését, a nő a Katapult mentorprogram vezetőjét arra kérte, hogy a minisztérium által folyósított 45 millió forintos állami támogatásból 600 ezer forintot munkatársának adjon át. A fizetésemelést a vád szerint ebből fedezték volna.

 

Új eljárás

 

A Kúria február végén új eljárásra kötelezte a Fővárosi Törvényszéket az oktatási minisztérium egykori roma esélyegyenlőségi főosztályvezetőjének perében. A tanácsvezető bíró ezt azzal indokolta, hogy a másodfokú eljárásban a felmentő ítéletet úgy hozták meg, hogy nem mérlegelték kellő alapossággal a tanúvallomásokat. 

 

A Fővárosi Bíróság 2010 májusában bűnösnek találta Borovszky Tímeát, és két év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly szeptemberben felmentette őt a vád alól. A vesztegetési ügy így kerülhetett – a két, egymástól eltérő ítélet miatt – a harmadfokon eljáró Kúria (a másodfokú ítélethozatal idején még Legfelsőbb Bíróság) elé.

 

 

Mint azt az mno.hu megírta, a Borovszky Tímea vezette Esélyegyenlőségi Főigazgatóság 2006 és 2009 között a kötelező alapfeladatait olyan cégeknek szervezte ki, amelyek az oktatási tárca munkatársainak érdekeltségébe tartoztak. Budai Gyula vizsgálata szerint a főigazgató olyan szervezet támogatásáról is dönthetett, amelyben ő maga kuratóriumi tag volt. Ezért a kormánybiztos tegnap feljelentést tett.