HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ombudsman szerint jogszerűtlen volt az előállítás a sajókazai iskolában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Augusztus 30    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az alapvető jogok biztosa szerint jogszerűtlen és aránytalan volt a roma fiatalok megbilincselése és előállítása a sajókazai iskolában februárban, ezért Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételes esetben történhessen.

Hirdetmény

Az ombudsman hivatalának csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Máté a sajókazai roma fiatalok előállításának vizsgálata során rámutatott arra: sérült az előállítottak emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való joga, illetve az intézkedés megzavarta az iskola rendjét és a szemtanúk gyermeki jogai is csorbultak. Emellett a rendőrség aránytalan sérelmet okozott az intézkedés alá vont fiatalkorúaknak, különösen azért, mert a rendőri intézkedések azok tanárai és diáktársai előtt történtek.
    

 

A vizsgálat kapcsán a biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételesen - például halaszthatatlan nyomozati cselekmény, vagy például iskolai verekedés miatt - történhessen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitánynál pedig az ombudsman kezdeményezte, hogy az ismertesse az alárendeltségében működő hivatásos állománnyal a jelentés tartalmát, és hívja fel beosztottjai figyelmét arra, hogy a jövőben intézkedéseik alatt az arányosság követelményének és a fokozatosság elvének figyelembevételével, alapjogsérelem nélkül járjanak el.
    

 

Szabó Máté szerint a fiatalokat a büntetőeljárási törvény előírásai alapján nem előállítani kellett volna, hanem gyanúsítotti kihallgatásra kellett volna beidézni, illetve az adott körülmények mérlegelése nélkül, automatikusan alkalmaztak bilincset, ami így az ombudsman szerint jogszerűtlen volt. 
    

 

A közleményben az olvasható: a biztos a médiából értesült arról, hogy egy sajókazai iskolában történt bántalmazás miatt fiatalkorúakat állítottak elő a rendőrök. Egy sajókazai kiskorú - törvényes képviselőjével - feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert 2012 februárjában a Dr. Ámbédkár Iskolában az óraközi szünetben bántalmazták, tíz nappal később pedig az iskola épületét 8-10 rendőr körbevette, majd négy, 14-16 éves roma fiatalt megbilincselve előállítottak a rendőrségre.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Vi­lág­hírű asz­ta­los ké­szí­tette el a Kar­me­lita Ko­los­tor ma­gyar cí­me­rét

  • Nem állt ki Pócs mellett a Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

  • MÁR VÁLASZOLTAM, MONDTA ORBÁN VIKTOR, MIUTÁN NEM VÁLASZOLT

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt