HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Járóka szerint még eljöhet a Kánaán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EU, fidesz, Járóka Lívia
2012 Augusztus 27    Forrás: MTI,RomNet


Ez a cikk archív

A romastratégia megvalósítása minőségbeli javulást hoz sok család életébe; foglalkoztatásukkal, oktatási esélyek megteremtésével, az egészségügyi mutatók javításával ki tudnak lábalni a mélyszegénységből - közölte Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő szombaton Kőszegen.

Hirdetmény

A romastratégia esélyeiről a "Tranzit - Fesztivál a határon" rendezvénysorozaton tartottak kerekasztal-beszélgetést. 
    

 

Járóka Lívia elmondta: a komplex fejlesztési projekttel másfél-kétmillió ember lakhatási, oktatási, egészségügyi és foglalkoztatás helyzetén kívánnak javítani. A program európai uniós támogatással, a polgármesterek és a helyi civil szervezetek összefogásával valósul meg. A régió fejlesztése azt is lehetővé teszi, hogy akár határon átnyúló területeket is fejlesszenek - mondta el Járóka Lívia. 
    

 

Hozzátette, a program célja, hogy azok a mikrorégiók jussanak európai uniós forráshoz, ahol a legszegényebbek élnek, és legalább egy kereső és egy képzett fiatal legyen minden családban. A beérkező pályázatok már azt bizonyítják, hogy a falvak, települések vezetői "megértették, és bele mernek vágni" a projektekbe, mert azt látják, hogy rövid távon is jó eredményeket tudnak elérni. Tíz oktatási és foglalkoztatási program már el is elkezdődött, az eredményei jövőre láthatók lesznek - ismertette az EP-képviselő. 
    

 

A kormány sokat vár a szociális földprogramtól - emelte ki -, mert fontosnak tartják, hogy a romák és a szegények az agráriumba is be tudjanak kapcsolódni. A kis- és középvállalkozások pénzügyi segítséggel a legszegényebbeket tudják majd alkalmazni, éveken keresztül állandó fizetést, képzéseket nyújtva.  
        

 

A fesztiválon kiosztott tájékoztató anyag szerint a magyarországi cigányság körében magas, csaknem 34 százalékos a munkanélküliek aránya. 
    

 

Misetics Bálint szociológus, az LMP romaprogramjának egyik szerzője szerint ennek alapvető oka a cigányság alacsony iskolázottsága. 
    

 

A munkaképes korú lakosságból 3 millió ember inaktív, mindössze tíz százalékuk roma - fűzte hozzá. 
    

 

Az oktatási rendszer újratermeli ezt a problémát, minden korosztály egyharmada, egynegyede úgy kerül ki az oktatási rendszerből, hogy az alapvető írás-, olvasás- és szövegértési készséget sem sajátítja el, így viszont nagyon nehéz elhelyezkedniük. A foglalkoztatás bővítéséhez elengedhetetlen az igazságosabb oktatási rendszer - jelentette ki.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt