2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Esélyprogram a tehetséges roma fiatalokért
2012. 08. 15. 00:00

A ROMASTER program három pillérre épül. Az egyik a vállalatok által biztosított anyagi támogatás, amelyet a diákok tanulmányi célokra használhatnak fel. A második ...

2007 óta több hazai vállalat támogatásával fut a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) ROMASTER programja olyan hátrányos helyzetű, tehetséges roma diákok számára, akik vállalják, hogy a középfokú tanulmányaik befejezése után felsőfokú műszaki, gazdasági, jogi vagy egészségügyi képzésben vesznek részt. A program keretében jelenleg 23 vállalat támogatja pénzzel és mentorálással összesen 55 roma fiatal továbbtanulását.

A program részeként idén, augusztus 19-23. között a HBLF immár ötödik alkalommal rendezi meg hagyományos nyári táborát, amelynek célja, hogy megerősítse a diákok és mentoraik közötti kapcsolatot, fejlessze a diákok tudását, kompetenciáját, és megalapozzon egy jövőbeli alumni közösséget.

Idén újra lesz improvizációs csapatépítő tréning a Momentán Társulattal, a diákok elsajátítják a sikeres prezentációs technikákat Galambos Ágnes (Krauthammer) segítségével, valamint a KPMG és a Morgan Stanley szervezésében egy értékelő központ („assessment center”) tréningen keresztül képet kapnak arról, hogy pályakezdő munkakeresőként milyen feladatokkal találkozhatnak a kiválasztás során. A szakmai programok mellett megannyi kulturális program részesei lesznek a fiatalok: látogatást tesznek az augusztus 20-i állami ünnepségeken és tűzijátékon, felkeresik a Tropicáriumot, valamint libegőzés közben madártávlatból szemlélik meg a fővárost.

„Célunk, hogy a támogatottak száma folyamatosan növekedjen, hiszen ezzel a programmal nagyon komoly esély van arra, hogy egyre több roma fiatal jusson be a felsőoktatásba. A program segítségével egy új roma értelmiségi réteg alakulhat ki. A program sikerességét bizonyítja 6 diplomázott és 3 a közeljövőben diplomázó diákunk. Jelenleg támogatott diákjaink közül egyre többen kerülnek be a felsőoktatásba, és kapnak lehetőséget, hogy gyakorlati idejüket támogató cégüknél tölthessék el, és megismerkedjenek a munka világával” – mondta Adriány Kincső, a HBLF-ROMASTER Alapítvány alelnöke.

A ROMASTER program három pillérre épül. Az egyik a vállalatok által biztosított anyagi támogatás, amelyet a diákok tanulmányi célokra használhatnak fel. A második pillér értelmében a résztvevőkhöz a támogató vállalatok mentort jelölnek ki, akire nemcsak szakmailag, de emberileg is építhetnek a sikerrel pályázók. A harmadik pillért a vállalatoknál biztosított gyakorlati tapasztalatszerzés lehetősége jelenti.