HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián ellen tüntettek civilek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Augusztus 11    Forrás: nepszava.hu


Ez a cikk archív

Flashmobot tartottak ma délelőtt 10 órától civilek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai épülete előtt. "Szólalj meg, vagy mondj le" - szólították fel Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét a szervezők.

Hirdetmény

Nem reagált senki az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a civilek által megtartott flashmobra, akik a nepszava.hu információi szerint hangos kiabálással próbálták megjelenésre bírni Farkas Flórián ORÖ elnököt illetve munkatársait. Az intézmény a villámakció ideje alatt zárva volt és bár láthatóan tartózkodtak az épületben, nem vették fel a telefont sem. A civilek több transzparenst vittek magukkal, "A jó kutya csak akkor ugat, ha a gazda engedélyt ad rá", "Farkas Flórián Devecser ügyében nem lát", "Nem hall, nem beszél" feliratokkal.

 Farkas Flórián ellen tüntettek civilek (Fotó: Varga Attila)


Az egyik főszervező Villás Lajos szerint elég volt abból, hogy Farkas nem áll ki a cigányságért, "a választott vezető" a múlt vasárnapi devecseri jobbikos tüntetés után sem nyilvánított véleményt - "a hagyományokhoz híven".

Vasárnap a Jobbikhoz köthető csoportok - az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye tagjai - mintegy ezren vonultak fel Devecseren, s a halálbüntetés visszaállítását követelve köveket dobáltak a helyi romák házaira. Egy LMP-s aktivista mellett megsérült Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is, aki először azt állította, valamelyik ház udvaráról találták el, ám az atv.hu felvételeiből kiderült, hogy ő maga is elismerte a helyszínen: "a mieink voltak".

Villás szerint Farkas "soha meg nem szólal meg akkor", amikor a szélsőjobb egyszerű cigány emberek életét fenyegeti, veszélyezteti. Szerinte azért van csendben, "mert gazdájától, Orbán Viktortól nem kapott engedélyt arra, hogy hangot adjon tiltakozó véleményének". Ha van ilyen - tette hozzá. Ezért a néhány perces flashmobbal arra is felhívják a figyelmet, hogy Farkas elveszítette a bizalmat, melynek alapján a Lungo Drom és az ORÖ elnöke lett.
Képek a flashmobról

Noha feltehetően nem Farkas miatt, de az ő szülőfalujába, Tiszaroffra készül holnap a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a múlt év tavaszán Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon is hetekig járőröző, a roma lakosságot félelemben tartó szervezet.

Feltehetően így próbál a Jobbik újult erőre kapni, amit az is jelez, hogy ez nem az utolsó állomás: az egyesület jövő héten Várpalotára készül. Sőt, a hírek szerint Devecseren is maradtak szélsőjobbosok, hogy a romák várható békés ellentüntetését szabotálják. Mint írták, "nem rajtunk múlott, hogy elmaradt a pogrom".

Jogsértő a rendőri passzivitás

Elfogadhatatlan és jogsértő az a rendőri passzivitás, amit a hatóság tanúsított Devecseren - írta Pintér Sándornak és Hatala Józsefnek címzett nyílt levelében a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet. Emlékezetes, a szélsőjobboldali tüntetők a kordonokat is felborították, de a kivezényelt 200 rendőr nem lépett közbe. A belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt arra szólították fel a jogvédők: azonnal vizsgálják ki az állampolgárok jogainak és testi épségének "védelme terén tanúsított rendőrségi mulasztást", és hivatalból indítsák is meg a szükséges büntetőeljárásokat.

B. L. N. /Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt